Тържествата ще продължат през целия ден на 6-и февруари

Тържествата ще продължат през целия ден на 6-и февруари

На 6-и февруари Бургас ще отбележи 140 години от освобождението си от османско иго. На тази дата 1878 година отрядът на полковник Лермонтов донася дълго жадуваната свобода. Честването на този паметен момент в летописа на морския град ще започне на 6-ти февруари, вторник, в 11:00 часа на площад "Атанас Сиреков" с тържествен военен ритуал по издигане на националния флаг на Република България и флаговете на Европейския съюз и Общината. Молебен за просперитета на Бургас ще отслужи бургаското православно духовенство.

Програмата ще продължи с поставяне на венци и цветя в памет на загиналите за Освобождението от 11:30 часа пред паметника на Руските освободители, което ще бъде предшествано от пресъздаване на влизането на "летящия" отряд на генерал Лермонтов в Бургас. На това място и на този ден преди 140 години бургаските граждани, начело с духовенството, първенците на града - Васил Максимов, Никола Русалиев, Койчо Кехая, учителят Стоян Шивачев и консулите на Австрия, Италия и Гърция, се събират да посрещнат своите освободители.

В ролите ще се превъплътят актьорите от драматичен театър "Адриана Будевска" - Юрий Ангелов, Николай Стоименов и Валери Еличов, хористи при ансамбъл "Странджа", танцьори от танцова формация "Зорница" и детски танцов състав "Звездички" с ръководител Николай Парушев, младежка театрална трупа "Валери и приятели" към народно читалище "Асен Златаров 1940", мъжки хор при ПГЕЕ с ръководители Петко Янгьозов и Димитринка Радева, и подкрепата на Конна база "Бургас".

Три интересни изложби, посветени на Освобождението, могат да разгледат бургазлии. Най-преломните и драматични моменти от Руско-турската война през 1877-1878 г. ще бъдат представени чрез 38 репродукции на картини от известни руски художници, съвременници на историческите събития. Платната са разположени в Бургаската художествена галерия "Петко Задгорски" и може да бъде разгледана до 16-и февруари. Организатори на изложбата са Национално движение "Русофили", Община Казанлък, Община Бургас и Бургаска художествена галерия.

Още две интригуващи експозиции ще бъдат открити на 6-и февруари, вторник. "В името на драгоценното ни Отечество" е посветена на двама от най-бележитите български войводи Хаджи Димитър и Стефан Караджа и тяхната чета. През 1868 г. на 6 юли, 127 четници, начело с войводите Хаджи Димитър и Стефан Караджа, прехвърлят българския бряг на река Дунав и се отправят към Стара планина. Забелязани от турските власти, следват тежки сражения, при едно от които смъртно раненият Стефан Караджа попада в ръцете на турците. В следващото поред сражение загиват почти всички четници, включително и Хаджи Димитър. Изложбата може да бъде разгледана до 3-и март 2018 г. в Историческата експозиция на РИМ-Бургас, със съдействието на РИМ-Сливен.

От 17.00 часа във Военния клуб в Бургас ще бъдат представени оръжия, участвали в Руско-турската Освободителна война през 1877-1878 г. и бойни знамена на Българската армия. Благодарение на изложбата "Лермонтови освободители" всеки посетител може да се запознае с въоръжението, използвано от руси, българи и турци през войната. Нейни организатори са РИМ-Бургас, Национално движение "Единение" и НИМ-София.

Празникът ще продължи от 18:00 часа в Дома на писателя със поетично-музикалния спектакъл "140 години свещена свобода". Той е по сценарий на Борис Бухчев. В него ще участват още Анелия Ангелова и Димитър Петров, които ще изпълняват стихове и популярни патриотични песни.

Отново от 18:00 часа в Културен дом на нефтохимика ще започне и концерт-спектакълът "... Ти, о Свобода - над паметта ми бди!" с участието на ФА "Атанас Манчев", детски хор "Милка Стоева" и актьорите Невена Николова и Златко Ангелов. На фона на мултимедия зрителите ще съпреживеят героичните мигове от падането на България под османско иго до извоюването на дълго жадуваната свобода.