Вдигат паметник на Никола Станчев в родната му Твърдица

 

Изготвянето на бронзовия монумент е възложено на скулптора Момчил Мирчев. Мястото, където ще бъде ситуиран признателния постамент е в центъра на бургаското село.

Средствата за неговото издигане ще бъдат събирани чрез дарения. За тази цел се предвижда кампания за набиране на средства и популяризиране на идеята, която ще се осъществи чрез "sms" съобщения, разкриване на пунктове за дарения и откриване на дарителска сметка в банка.

Името на легендарния борец в знак на признателност носи и откритата съвсем наскоро нова спортна зала в най-големия бургаски комплекс "Меден рудник".

Човекът, който донесе световна слава за България и Бургас в областта на свободната борба почина внезапно това лято.

Никола Станчев е първият олимпийски шампион в историята на българския спорт. Роден на 11 ноември 1930 г. в бургаското село Твърдица той започва своята кариера от многобройните народни борби в родния му Странджански край.

През 1956 г. в Мелбърн печели олимпийска титла по борба свободен стил в категория до 79 кг. и сребърен медал от турнира за световната купа в Истанбул. Три години по-късно /1959 г./ в Истанбул той става балкански шампион. В своята състезателна кариера Никола Станчев е бил 11 пъти шампион на България – 3 пъти в класически стил и 8 пъти в свободния стил.