Pametnik

Pametnik

Вдигат три нови паметника във Варна на полковник Милко Железов, командир на Бреговата артилерия на Осми приморски полк. Предложението е на инициативен комитет, а поводът е 100 години от началото на Първата световна война.

Същата сума е предвидена и за паметник на големия варненски скулптор Кирил Шиваров, паметна плоча ще има и арх. Дабко Дабков – създател на едни от най-красивите варненски къщи.
През 2015 г. са предвидени над 100 000 лева за ремонт, поддръжка и изграждане на паметници и художествени пластики. "Това е част от амбицията ни за възраждане на културната памет на Варна", заяви кметът на община Варна Иван Портних.
Успоредно с ремонта на Морската градина ще започне работа и по обновяване на паметниците там – в Алеята на възрожденците ще бъдат ремонтирани плочите, в които е поставена пръст от знакови за българската история
места. 10 000 лева са предвидени за ремонт на Паметника на граничаря, а 8 000 лева за ремонт на паметника, посветен на загиналите в Сръбско-българската война, който се намира до общината.