Съдът разреши на Бенчо Бенчев да продължи лечението си в Турция. Снимка Лина Главинова

Съдът разреши на Бенчо Бенчев да продължи лечението си в Турция. Снимка Лина Главинова

Състав на Районния съд в Бургас уважи искането на защитата на подсъдимия Бенчо Бенчев да посети болнично заведение в Република Турция с цел продължаващо лечение. За тази цел, Районен съд - Бургас отмени наложената мярка за процесуална принуда "Забрана за напускане пределите на страната" спрямо подсъдимия, за срок до 31 март 2020 г. Определението подлежи на обжалване или протестиране в 7-дневен срок пред въззивна инстанция.

Това стана на заседание на съда, което се проведе днес. То е по образувано дело за лично укривателство и държане на огнестрелни оръжия и боеприпаси, по което подсъдим е Бенчо Бенчев. Бяха изслушани четирима свидетели, участвали в процесуално - следствени действия (претърсване и изземване на вещи) в дома на обвиняемия.

Бенчев беше арестуван в Истанбул по искане на българските съдебни власти за това, че на 2 август 2018 г. е транспортирал Димитър Желязков с лек автомобил от Солун до Истанбул и му е предоставил стая в хотел, резервирана на негово име. Другото обвинение срещу общинския съветник Бенчев е за съхранение на огнестрелни оръжия и боеприпаси без регистрация

Следващото заседание по делото е насрочено за 1-ви април 2020 г., с изслушване на свидетели.