Оригиналите на експонатите се съхраняват в музея Ермитаж в Санкт Петербург

Оригиналите на експонатите се съхраняват в музея Ермитаж в Санкт Петербург

Величието на създателя на Велика България - хан Кубрат оживява в Нощта на музеите. Бургазлии ще могат за втори път да видят част от златното съкровище на Кубрат. Изложбата "Споменът за Велика България" ще бъде открита в 18.00 часа днес в зала "Трезор" на Археологическата експозиция на Регионалния исторически музей в морския град, на улица "Алеко Богориди" № 21. В нея са представени най-впечатляващите предмети от съкровището на хан Кубрат от Малая Перешчепина – златните пръстени на хана с неговото име, жезъл, златни бокали и кани, златен ритон, златни накрайници и апликации от ханския колан и мн. др. Те са единствени музейни копия на оригиналите, които се съхраняват в музея "Ермитаж" в Санкт Петербург, Русия.

Експонатите са собственост на Национален исторически музей-София и са изработени специално, за да може родната публика да се докосне до историята на прабългарите. Съкровището на хан Кубрат е най-голямото ранносредновековно съкровище, открито до този момент в Европа. То е съставено от златни и сребърни предмети с обща тежест 76 кг., които красноречиво илюстрират изключителната икономическа мощ на държавата на хан Кубрат, известна в историческите извори като Велика България.

РИМ Бургас за поредна година се включва в европейската инициатива "Нощ на музеите", която се отбелязва традиционно на 18-ти май. Тази вечер от 18.00 до 24.00 часа музейните експозиции в града ще работят при вход свободен.