Пропадането на участъка е още от пролетта и продължава. Снимки Авторът

Пропадането на участъка е още от пролетта и продължава. Снимки Авторът

Велоалеята към бургаския квартал "Сарафово" пропада с всеки изминал ден, но държавата нехае вече трети месец. Това става ясно от отговор на кмета на Община Бургас Димитър Николов на питане, направено от общинския съветник Даниела Божинова ("Демократична България - Обединение").

Свлачищните процеси са се активирали още през април (снимките са правени на 16-ти април т.г.). От Община Бургас още тогава са обезопасили участъка, в който не малка част от асфалта е пропаднала и създава затруднения при преминаването на пешеходци. От администрацията изпращат писма за проблема до областния управител Стойко Танков на 24-ти април и до министерството на регионалното развитие и благоустройството на 5-ти май. На 18-ти май областният управител Стойко Танков организира на място среща с представител на Областна управа, Община Бургас и "Геозащита" ЕАД Варна. След извършения оглед от "Геозащита" изпращат на 14-ти юни становище с препоръки. Две от тях са свързани с ограничаване на движението по велоалеята и поставяне на нужната сигнализация от страна на Общината, което вече е било направено. Поставени са и пътни знаци и насипна дига за недопускане на автомобилно и пешеходно движение, но въпреки това велосипедисти и пешеходци продължават да минават оттам.

Третата препоръка е свързана с необходимостта от предприемане на действия за повърхностно отводняване и асфалтиране. "Тъй като засегнатият имот е държавна собственост, тези действия и следвало да се предприемат от страна на държавата", се казва в писмения отговор подписан от кмета на Община Бургас Димитър Николов. По информация на общинска администрация областният управител е поискал средства от Постоянната комисия за защита на населението от бедствия и аварии към МРРБ за справяне с проблема. До този момент обаче отговор няма.

Тъй като наблюденията на експерти от Общината са, че процесите не стихват, оттам а възложили със собствени средства независим оглед на "Проект строй" ЕООД - Варна. Установено е, че причина за процесите е морската абразия и нарушаване на баланса на наносите вследствие на изградената брегоукрепителна дамба като част от брегоукрепителната система на обект "Укрепване на свлачище на квартал "Сарафово".За да се предпази брегът от последващи неблагоприятни абразионни и свлачищни процеси, те препоръчват дамбата да се удължи с 300 метра.

Галерия