PNR_2874

PNR_2874

Весела Йорданова: Културата не е безплатна

- За вас годината винаги започва емоционално. В първия ден на всяка Нова година имате имен ден, а няколко дни по-късно - рожден ден. Какво очаквате от 2016-а година?
- С всяка година усещам, че желанията ми се променят. Първите години исках повече успехи и се стремях към кариера, да покорявам нови върхове. Сега искам да получа повече вътрешно смирение, спокойствие, моето семейство и близките ми да са здрави. И да получавам удовлетворение от малките неща, които се случват всеки ден.
- Това е третият ви мандат начело на пресцентъра на Община - Бургас. Какви са целите, които ще преследвате през следващите четири години?
- Ще се опитаме да запазим темпото, което сме наложили, да не оставим зададен въпрос без отговор, да няма затворена врата в общинска администрация, да няма тема, по която хората да не са информирани.
- През изминалите осем години екипът на пресцентъра и на отдел "Култура" в администрацията реализира доста успешни проекти. Имате ли идеи и сили за нови?
- Винаги има. Всяка година се съобразяваме със средствата, които ни гласува Общинският съвет. Забелязваме, че винаги ябълка на раздора е точно културата. Бургас е град, който трябва да се развива и в сферата на културата. Предстои скоро да бъде отворен и музей на модерното изкуство, ще бъдат изградени нови културни центрове.
- Какво още липсва на Бургас, за да се превърне в иновативна културна столица?
- Досега ни липсваше достатъчно културна инфраструктура. Смятам, че изграденото през последните години и това, което предстои - новата сграда на библиотеката с музей за съвременно изкуство, реконструкцията на Магазия №1 на пристанището, Експо морски център, ще допринесе за това градът да няма проблем с базите за провеждане на събитията. Остава да дойдат идеите. Но те не трябва да са само от общинска администрация, но и от страна на неправителствените организации, от свободни творци. Ние сме отворени да обсъдим всяка нова и модерна идея.
- Имате ли амбиция Бургас да посрещне известен автор или световна гостуваща изложба?
- О, ние винаги сме имали такива амбиции. И тази година изпратихме писма до всички посолства, за да ни предложат предстоящо гостуване на картини на световно известен художник или изпълнител от съответната държава. Доказахме през годините, че можем да посрещнем световно известни звезди, за които не се и мечтаеше да стъпят у нас.
- Нещо по-конкретно в тази посока?
- В момента не мога да кажа конкретно име. Имаме амбиции, нека се случат първо.
- За какво няма да стигнат парите за култура през 2016 година?
- Бургазлии свикнаха да има събития от цялата палитра на културния живот и те да се случват през цялата година. Бихме искали чрез повече културни събития през т.нар. мъртъв сезон да привлечем повече туристи. Надявам се тази година да разширим диапазона и освен през пиковия сезон, и през зимата да имаме събития, които да привличат туристи към Бургас.
- Това, което правите през годините, не завиши ли критериите на бургазлии. Не станаха ли те по-претенциозни и за какво критикуват?
- Да, станаха. Очакванията се увеличиха и най-вече в посока винаги да се случва нещо интересно. Обикновено ни критикуват шефовете на културни институции, защото отворихме залите за много събития с вход свободен. Бургазлии се научиха да празнуват с топ звезди на открито. Повечето събития, които Община - Бургас организира, са с вход свободен и сега след години го осъзнавам и като грешка в моята работа. Не можем да очакваме културата да бъде безплатна. Тя иска инвестиции. Хората, които се издържат с култура, имат нужда да знаят, че посетителите са си купили билети, за да видят тяхната изява. Отделянето на средства за вход означава отношение към труда на артиста и изкуството.
Опитваме се да правим различни събития, но винаги има нещо, което не успяваме да реализираме. Предложенията са повече от тези, които успяваме да финализираме.
Няма как всички събития да бъдат финансирани от Община - Бургас. Много бих искала да се засили неправителственият сектор в сферата на културата, който да очаква съфинансиране, а не на 100% финансиране от страна на общината. Очакванията са винаги, ако има идея, тя на 100% да бъде подкрепена финансово от общината. Това не е рационално - нито за хората от неправителствения сектор, нито за общината, нито за бургаските данъкоплатци.
- Как ще мотивирате хората отново да се наредят на опашка и да си купят билет за културно събитие?
- Трудно можем да кажем, че има методи за това. Надявам се да стане постепенно и чрез осмисляне на това, че изкуството струва пари. И ако искаме да направим инересно събитие, можем да си го позволим, ако събираме приходи от него. Иначе ще организираме 100 събития на година, които ще са с вход свободен и в същото време ще се лишим от други 50, които са били с вход свободен.
- Какво си пожелавате в личен и професионален план за 2016 година?
- В личен план си пожелавам да съм по-благодарна за това, което имам, и това, което нямам. Разбира се, здраве за мен, за хората, които обичам, за моите близки и приятели. В професионален план - да успея да се справя с всяка ситуация, която възниква ежедневно, и да приемам по-лесно напрежението и предизвикателството, което съпътства работата на колегите от медиите, и нови реализирани идеи.

Галерия