Първият етаж от къщата е собственост на Деница Колева. Снимки Лина Главинова

Първият етаж от къщата е собственост на Деница Колева. Снимки Лина Главинова

Вторият етаж на къщата, в която в продължение на 50 години е живял Георги Шагунов се нуждае от ремонт. На 15-и март пред сградата, която се намира на улица "Филип Кутев" №2а в Бургас ще се съберат бургазлии, за да отдадат почит на композитора. Тази година се навършват 145 години от рождението му и 70 години от кончината му.

Имотът на улица "Филип Кутев" беше прехвърлен с решение на Министерския съвет от държавата на Община Бургас, която има идея да реализира проект за цялостен ремонт на сградата и тя да се превърне в Къща на музиката. Става въпрос обаче само за втория етаж от къщата. Първият етаж е купен преди години от Деница Колева. Така напрактика, след продажбата на етажа, държавна собственост остава вторият етаж. Благодарение на областния управител на Бургас Вълчо Чолаков тази част от къщата е прехвърлена на Община Бургас. Условието е там да бъде създадена Къща на музиката.

Водени са разговори със собственичката на първия етаж, която е готова да помогне за реализиране на проекта. Деница Колева е решила в имота, който е закупила, да отвори заведение, в което да се сервират напитки по рецепти на съпругата на Георги Шагунов, научи "Черноморие".

Георги Шагунов е автор на близо 2 000 музикални произведения за възхвала на България и затова е наричан Баща на музиката в Бургас. Името му се свързва с развитието на българската воинска маршова песен и музикалния живот на Бургас. Композитор, музикален педагог, един от водещите музикални деятели със заслуги за музикалния напредък на България, почетен гражданин на Бургас.

Галерия