Мераклии да скочат в студените води на Йордановден никога ще липсват. Снимка Архив

Мераклии да скочат в студените води на Йордановден никога ще липсват. Снимка Архив

И в началото на новата година традицията ще бъде спазена на Богоявление в Бургас. На 6-и януари най-смелите бургазлии ще скочат в морето, за да спасят Светия кръст. Ритуалът ще започне в 12.00 часа от Моста. Всички желаещи да премерят сили с ниските градуси на зимното море трябва да имат навършени 16 години и да се запишат за участие на моста преди самия ритуал на 6 януари. Записването, както всяка друга година, ще се извършва само срещу представяне на лична карта, документ за актуален медицински преглед и подписване на декларация, с която поемат отговорност за здравословното си състояние.
Честванията на Йордановден ще започнат още в 09.00 часа в храм "Св. св. Кирил и Методий", където бургаското духовенство ще отслужат празнична света литургия.
По стародавна традиция на 6 януари се освещават военните части и бойните знамена на българската армия. Ритуалът бележи началото си през 917 г., когато преди битката при Ахелой е извършен първият водосвет. Освещаването на бойните знамената на Военен гарнизон-Бургас ще бъде от 11:00 часа на площад "Св. св. Кирил и Методий".
Шествието за спасяване на светия кръст ще започне в 11.30 часа от площад "Св. св. Кирил и Методий" и ще премине по улица "Св. св. Кирил и Методий" до Приморски парк и Моста. Началният час на ритуала с кръста ще бъде в 12.00 часа.
След изваждането на кръста бургазлии ще отдадат почит към революционното и родолюбиво дело на Христо Ботев. Венци и цветя ще бъдат положени пред паметника на поета в Морската градина в 12.30 часа на 6-ти януари, когато честваме и 170 години от рождението му.