Кулминацията на празника е от 20.00 часа. Снимка Община Варна

Кулминацията на празника е от 20.00 часа. Снимка Община Варна

Варна ще посрещне своя празник - 15-ти август, Свето Успение Богородично, с богата програма. Събитията са организирани от Община Варна, със съдействието на Военноморските сили и Варненската и Великопреславска митрополия.

Точно в 09.00 часа на 15-ти август ще започне тържествената архиерейска Света литургия в катедралния храм "Успение Богородично". В 10.30 часа ще бъде тържествено издигнат флагът на града, след което ще започне литийното шествие с чудотворната икона на света Богородица.

За децата на сцена "Раковина" от 10.00 часа ще започне интерактивният спектакъл "Балон като Слон!" с участието на Коле Китанов. От 11.00 часа на същото място ще има ателие за изработка на кукли, под ръководството на Мария Банова и Арт Ленд. От 15.00 до 19.00 часа до Аквариума са предвидени образователни игри за водния свят, организирани от световната природозащитна организация WWF. От 18:30 часа Богдан Томов ще пее за децата на сцена Раковина в Морската градина.

В 20.00 чака в Летния театър ще започне церемония по връчване на почетни звания и отличия. За настроението на зрителите ще се погрижат ансамбъл "Варна", камерният ансамбъл "Св. Йоан Кукузел – Ангелогласния", квартет "Светоглас", Донко Марков и група "Вакали". В 20.30 часа на площад "Независимост" е началото на традиционния концерт със солисти и оркестър на Държавната опера - Варна, с диригент Кръстин Настев.

Празничният концерт на свободната зона на пристанището ще започне точно в 20.00 часа. В ролята на водещи ще влязат Дамян Попов и Мария Накова – Миа. Миксът от изпълнители включва хип-хоп формацията Connection Crew, победителят от "Гласът на България" Атанас Кателиев и финалистите Кирил Хаджиев – Тино и Христиан Ненов, Славин Славчев и група "Julian’s Laughter", Ицо Хазарта, 4Magic, Ева Пармакова, италианският DJ Fabrizio Parisi и Tита. Кулминацията на вечерта ще бъде участието на гръцката звезда Claydee. Празничната заря ще започне около 23 ч.