Шествието тази година ще мине по улица Св. св. Кирил и Методий, заради ремонта на улица Алеко Богориди. Снимка Лина Главинова

Шествието тази година ще мине по улица Св. св. Кирил и Методий, заради ремонта на улица Алеко Богориди. Снимка Лина Главинова

Традиционното шествие на Богоявление тази година ще има нов маршрут в Бургас. Честванията на Йордановден - 6-и януари ще започнат още в 09.00 часа в храм "Св. св. Кирил и Методий", където бургаското духовенство ще отслужат празнична света литургия.
По стародавна традиция на 6 януари се освещават военните части и бойните знамена на българската армия. Ритуалът бележи началото си през 917 г., когато преди битката при Ахелой е извършен първият водосвет. Освещаването на бойните знамената на Военен гарнизон-Бургас ще бъде от 11:00 часа на площад "Св. св. Кирил и Методий".
Шествието за спасяване на светия кръст ще започне в 11.30 часа от площад "Св. св. Кирил и Методий" и ще премине по улица "Св. св. Кирил и Методий" до Приморски парк и Моста. По традиция шествието, което се води винаги от представители на духовенството, тръгва от площад "Св. св. Кирил и Методий", минава по улица "Александровска" след това по улица "Алеко Богориди" и стига до Моста. Заради ремонта на улица "Алеко Богориди", която в момента е разкопана и в кал, шествието ще мине по улица "Св. св. Кирил и Методий" и оттам през Приморски парк до Моста.

Началният час на ритуала с кръста ще бъде в 12.00 часа от Моста.