Омбудсманът Диана Ковачева възрази срещу увеличението на цената на водата

Омбудсманът Диана Ковачева възрази срещу увеличението на цената на водата

ВиК Бургас планира завишаване на цената на водата през 2022 година с 59%. Това означава, че от 2,761 лева с ДДС цената ще стане 4,386 лева с ДДС, а през 2026 г. цената на водата се предвижда да скочи с 88% спрямо 2021 г., т.е. от 2,761 лева с ДДС на 5,192 лева с ДДС. Омбудсманът Диана Ковачева възрази срещу увеличението на цената на водата, заложено в ценовите предложения на ВиК дружествата в градовете Враца и Бургас. Аргументът на омбудсмана е, че завишената цена не отговаря на качеството на предоставената ВиК услуга.

При предишни обсъждания проф. Ковачева последователно се противопостави  срещу повишението на цените водата и в областите Монтана, Плевен, Велико Търново, Габрово, Русе, Стара Загора, Варна, Ловеч, Търговище, Разград и Силистра.

Становището на Омбудсмана бе представено днес от началника на отдел "Права на потребители на административни и обществени услуги" към обществения защитник - Нина Бояджиева, която участва в обществените обсъждания на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) за утвърждаване цената на водата във Враца и Бургас.

Предвиденото увеличение при "ВиК" ООД град Враца за 2022 г. е 15% повече спрямо цената за 2021 г., т.е. от 3,258 лева с ДДС на 3, 740 лева с ДДС, като през 2026 г. цената на ВиК услугата се предвижда да нарасне с 55%  спрямо тази за 2021 г. - от 3,258 лева с ДДС на 5,051 лева с ДДС.

"Предложените високи цени категорично не кореспондират с качеството на предоставяне на ВиК услугите, което продължава да бъде незадоволително", каза Бояджиева и се аргументира с факта, че в рамките на регулаторен период 2022 г.- 2026 г. и двата ВиК оператора не постигат всички от определените с Решение № ПК-1/28.05.2021 г. на регулатора прогнозни конкретни цели за показателите за качество на ВиК услугите.

ВиК Враца не постига 11 показателя, сред които два от единните показатели за ефективност - "рехабилитация на водопроводната мрежа" и "ефективност на изграждане на водомерното стопанство". А ВиК Бургас не постига 8 показателя, сред които два от единните показатели за ефективност - "общи загуби на вода" и "рехабилитация на водопроводната мрежа".

А според данните от Годишния доклад и сравнителен анализ на състоянието на ВиК сектора в Република България за 2020 г., приет с решение на КЕВР от 30 септември 2021 г., оценката на Комисията по 11 показателя за качество на "ВиК" ООД град Враца, е "пълно неизпълнение", а при "ВиК" ЕАД град Бургас по 25 показателя за качество е "пълно неизпълнение", сред които е и "общи загуби на вода".

В становището си омбудсманът за пореден път подчертава, че в настоящите условия на кризи домакинствата изпитват все по-големи трудности да плащат сметките си, което ще доведе до увеличаване на несъбираемите вземания на дружествата.