Областният управител Мария Нейкова свика извънредно заседание на ВиК асоциацията. Снимки Авторът

Областният управител Мария Нейкова свика извънредно заседание на ВиК асоциацията. Снимки Авторът

ВиК Бургас ще коригира бизнес плана си и ще предложи нови цена на 1 куб вода. Около това се обединиха членовете на ВиК асоциацията на извънредно заседание, свикано от областния управител Мария Нейкова. В продължение на час кметове от Бургас и региона и председатели на Общински съвети дебатираха приетия от Комисията за енергийно и водно регулиране бизнес план на ВиК - Бургас, с който се и увеличава цената на 1 кубик вода от 1-ви август. От началото на месеца жителите на Бургас и областта вече ще плащат 4,386 лева с ДДС. Увеличението е с 59%.

Срещу това  решение се обявиха от Община Бургас и ОбС Бургас. От Общината подадоха жалба срещу увеличената цена на водата.

Кметът на Бургас Димитър Николов реагира остро по време на срещата. "Ние не можем пряко да участваме в управлението на ВиК асоциацията. Имаме само съвещателен глас. Не може асоциацията да излиза с мнение, след като нас не са ни уведомили за това и това ни смущава. Настояваме да бъдем акционерни, за да носим отговорност и да участваме във формирането на цената", заяви кметът Николов.

"Готови сме да излезем от ВиК асоциацията. Това е паразитет орган и не помага за решаване на проблемите в нашата община. Поморие прилича на швейцарско сирене. Ние реално не можем да влияем за решаване на проблемите, не да ставаме гумен печат на някого", реагира и кметът на Община Поморие Иван Алексиев.

За да напуснат кметовете асоциациацията обаче, трябва да има промяна в нормативната уредба.

Според директорът на ВиК Ганчо Тенев, миналата година цената на водата е намалена с 11%, заради неизползвани инвестиции. Приоритетни са двата язовира в Порой и Ахелой, които бяха прехвърлени на ВиК и трябва да бъдат преобразувани от язовири за стопанска нужда в язовири за пинейна вода. За да заработят обаче, трябва да бъде изградена и пречиствателна станция, което не е ясно кога може да се случи във времето. За да бъде реализиран проекта за двата язовира са нужни 30 млн. лева, които дружеството е заложило в бизнес плана си. В сумата не влиза пречиствателната станция. Тъй като ВиК не е получил кредит за проекта за язовирите, се стига и до увеличаване на цената на водата.

Кметът Николов предложи от ВиК холдингът да осигурени целеви средства за нужните на ВиК Бургас.

Участниците в срещата се договориха да се съберат отново през септември. Тогава трябва да е готов нов бизнес план от страна на ВиК и нова цена на водата. Ако те бъдат приети от ВиК асоциацията, ще бъдат изпратени в КЕВР, който трябва да се произнесе дали ще ги приеме.

Галерия