Стълбището е едно от забавните места за снимки по време на коледната фотосесия. Снимки Вили Пефтичева

Стълбището е едно от забавните места за снимки по време на коледната фотосесия. Снимки Вили Пефтичева

Вили Пефтичева разказва истории с коледните си фотосесии. Започва да ги снима през 2013 година и всяка година интересът към тях расте. Стартира в средата на октомври и приключва в средата на януари следващата година.

Рождество Христово е празникът, който събира милиони хора по света. Това е най-чаканият ден в края на годината и е превърнат от търговците в своеобразен бизнес. Извън рекламите и покупките, които съпътстват живота ни още от ноември, празникът носи много настроение, емоции, споделени мигове и запечетани спомени. Все повече хора си подаряват коледни фотосесии на себе си, на близките си, на приятелите си. И при тях разбира се има тенденции, които условно се определят от фотографа, който ги снима. Тази година решихме да проверим какви са новостите и затова се обърнахме към няколко бургаски фотографи, за да споделят своите впечатления от работата си зад фотоапарата по време на заснемането на тези фотосесии.

Това е десетият коледен сезон на Вили Пефтичева. "Сега нещата не са се променили много в сравнение с 2013 година, като обикновено стартирам коледната атмосфера в студиото ми около 1-ви ноември. Интересът към коледните сесии не е намалял и противно на много изказвания, че са отживелица и клише – не съм съгласна. Все едно е да кажеш, че е отживелица да се забавляваш със семейството си, да си разменяте подаръци и да сте заедно. Моето разбиране за този тип изживяване е наистина сплотяването на семейството около общото забавление. Затова и както ще видите от семейните коледни снимки от мен – преобладава не позирането, а забавлението", споделя фотографът.

Тя се е постарала в студиото си да разказва истории. "Създавайки декорите си всяка година, обмислям как те да са взаимно свързани, допълващи и разнообразяващи сюжета, който искам да разкажа. Тази година с пристигането си семейството се настанява около камината с традиционната за мен богато украсена коледна елха, избрана този сезон в любимото класическо червено. Тук е и момента за най-елегантните, лъскави и позиращи в случая кадри. Все по-често чувам майките да ми споделят колко са щастливи, че ще могат да облекат най-официалните си тоалети за фотосесията и да ми благодарят, че декорите позволяват пълнометражно снимане (а не са само детски в мини размери). Пред камината е разположена и най-голямата люлка, която може да се види във фотостудио в България, с диаметър 180 см, позволяваща до петчленно семейство да се снима върху нея. Предложих я миналата година и стана истинска сензация. Дами и семейства от цялата страна пътуват само да се снимат на нея", признава Вили Пефтичева.

Коледната фотосесия при нея преминава през няколко етапа. След официалните снимки, следва почивката на дивана, преобличане с по-уютни пуловери или коледни тениски. "Играем шах, наблюдаваме падащия сняг в снежните глобуси, разказваме си истории, смеем се, децата скачат, улавят висящите подаръци от тавана и ми разказват какво очакват от Дядо Коледа тази година, докато мама и тати пият топло мляко, кафе или просто са сгушени един до друг", допълва фотографката.

Следващата спирка в студиото й е новата интериорна придобивка - изцяло по неин дизайн - стълбището. "То се оказва поле за много бели, тъй като е високо почти до тавана и децата обожават да се изкачват по него, да провират глави през перилата, да правят всякакви номера", признава Вили. Снимките на стълбището предразполагат позиращите да бъдат облечени с различни дрехи и се разиграват различни сюжети -дали излизате да играете в студа или се готвите за бляскаво новогодишно парти, или се прибирате след дълъг ден у дома и искате да се сгушите в любимите хора.

Най-големите щуротии, разбира се, се случват в кътчето до прозореца. "Винаги съм си мечтала да имам място до прозореца, на което да се излегна и да наблюдавам света навън, да пия кафе, да чета книга и да си почивам. Това направих в студиото си – място с още една уютна люлка за топли, сгушени моменти, а до прозореца място за лудории. Там децата обожават да стоят – рисуват по заснежения прозорец, доукрасяват високата елха, оцветяват коледни топки, а за финал цялото семейство се включва в коледната дъндания, когато децата грабват акордеона, барабанчетата, а мама и тати - дайретата ... става наистина пълен купон", разказва още фотографката

Така протича една фотосесия при нея - с много смях, забавления, искрени усмивки и незабравими спомени. Това се старае да създаде Вили Пефтичева на своите клиенти – незабравим щастлив момент, запечатам в снимка, а не скучни, позиращи кадри с изкуствени усмивки.

"Коледната фотосесия трябва да е очакван от цялото семейство празник, а не поредното скучно занимание. В 90 % от случаите сесиите ми завършват с деца, не искащи да си тръгнат и с обещания скоро отново да се върнат", допълва тя.

Забелязва с всяка следваща година повишен интерес от страна на дами от всяка възраст, които искат да се снимат самостоятелно (а още по-готино е като мъжете до тях им подарят това удоволствие). "Една добре направена фотосесия, с фотограф, който знае как да предразположи една жена пред обектива си и знаещ отлично как да позира дамата така, че всички несъвършенства да останат скрити, а да изкара най-доброто от нея, определено повишава женското самочувствие. А това се отразява и в ежедневието навън. Имам няколко редовни клиентки, които споделят, че фотосесията при мен е терапия за душата. А в каква роля ще иска да се покаже дамата – само трябва да ми сподели. Интересен факт е, че дори и най-срамежливите сред тях, към края на сесията се снимат по бельо... а дори и без. Това за мен е сигурен знак, че съм успяла да спечеля доверието им, за да разголят не само душата, но и тялото си пред мен, знаейки, че ще покажа всичко по най-красивия начин. Е, нормално тези кадри няма да бъдат споделени в социалните мрежи, но са готина секси идея като подарък за любимия", споделя Вили Пефтичева.

Галерия