Дъщерята на Руси Стоянов - Десислава връчи приза на Владимир Палев. Снимки Лина Главинова

Дъщерята на Руси Стоянов - Десислава връчи приза на Владимир Палев. Снимки Лина Главинова

Владимир Палев получи приза на името на известния художник Руси Стоянов. Отличието се връчва за млад художник навръх 24-и май - Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост. Вече 12 години семейството на българския Леонардо Да Винчи връчва наградата и така подкрепя младите творци на морския град в бъдещите им изяви като творци.

Владимир Палев бе един от тримата автори, номинирани за отличието през тази година. Другите двама бяха - Елисавета Ангелова и Нели Тодорова. Призът бе връчен от една от дъщерите на Руси Стоянов - Десислава. За съжаление служебни ангажименти попречиха на съпругата на художника - Галя Чернева, да дойде от Виена и да стисне ръката на новия носител на приз "Руси Стоянов".

Владимир Палев дойде специално от Испания, за да получи отличието. "Любовта ме доведе в Бургас. Като студент във Великотърновския университет "Св. св. Кирил и Методий" се запознах със съпругата си Мая, която е от Бургас. Така животът ми е свързан с морския град", каза бургаският зет. Владо и Мая са добре познати в арт средите на морския град. Те имат няколко самостоятелни изложби, една от които е "По пътя" през 2010 година, открита в Историческата експозиция на РИМ. Двамата живеят и работят в Испания.

След връчването на наградата "Руси Стоянов" бе открита и традиционната изложба посветена на 24 май. В залата на Дружеството на бургаските художници са подредени творби на членове на групата.

Галерия