Новите правила за влизане в Кипър са в сила от днес, 26-ти август

Новите правила за влизане в Кипър са в сила от днес, 26-ти август

Считано от 26-ти август българските граждани, които пристигат на летището в Кипър, трябва да си направят нов PCR тест за COVID-19 за собствена сметка. По информация на посолството ни в Никозия таксата е 19 евро на летище Пафос и 15 евро на летище Ларнака.

Резултатите от теста стават ясни до три часа и се изпращат на тествания гражданин чрез текстово съобщение. Ако резултатът от теста е отрицателен, гражданинът не подлежи на карантина.

Децата под 12-годишна възраст са освободени от изискването за тест при влизане в страната. Същото важи и за пътуващите, които са ваксинирани, както и за тези, които са преболедували коронавируса. Те трябва да разполагат със съответните цифрови сертификати.

Останалите условия за пътуващите към Кипър български граждани са:

- да си направят онлайн регистрация в електронния портал www.cyprusflightpass.gov.cy ;

- в рамките на 72 часа преди планираната от тях дата за отпътуване за Република Кипър да си направят PCR тест за COVID-19 в оторизирана лаборатория (важи само за пътниците, които не са ваксинирани и не са преболедували);

- в рамките на 48 часа преди планирания полет да попълнят и изпратят на кипърските власти наличния в електронния портал www.cyprusflightpass.gov.cy формуляр, в който да отразят личните си данни и цялата необходима за влизане в страната информация;

- да получат отговор от кипърските власти на посочения от българските граждани електронен адрес за кореспонденция с разрешение за влизане в Кипър.

На българските граждани, които имат право на пребиваване в Кипър и разполагат с т.нар. жълт лист, както и пътуващите, които имат право да влизат в страната по силата на Виенската конвенция, при пристигане на летището в Кипър подлежат на PCR тест за COVID-19 и задължителна карантина от 72 часа. След изтичането й те следва да направят нов PCR тест за COVID-19 за собствена сметка. Ако резултатът от повторният тест е отрицателен, карантината се прекратява.