Имоти в парк Росенец станаха ябълката на раздора и основа на предизборни политически кампании. Снимка Черноморие-бг

Имоти в парк Росенец станаха ябълката на раздора и основа на предизборни политически кампании. Снимка Черноморие-бг

Няма изчезнали 1 100 дка общински имоти в парк "Росенец". Това става ясно от отговор на областния управител на Бургас Мария Нейкова на официално питане от председателя на комисията по общинска собственост към Общинския съвет в Бургас Георги Дракалиев. Повод за писмото му е твърдение на неговия колега Константин Бачийски (СЕК) пред парламентарната  комисия "Росенец", че Община Бургас е притежавала 4 600 дка в парка, които кметът Димитър Николов е деактувал през 2013 г., а 5 години по-късно е актувал като общински само 3 500 дка. Разликата от 1 100 дка терени са обяснени от Бачийски като раздадени на приближени до ГЕРБ и ДПС лица.

От писмото на Мария Нейкова и приложените документи, много ясно се вижда, че Община Бургас реално не е притежавала никаква земя в парка до 2017 г. и 2018 г., когато получава от Областна управа споменатите 3 500 дка пътища, алейна мрежа и зелени площи за широко обществено ползване.

Впечатлението, че Росенец е бил общински идва от това, че през 2000 г., кметът Йоан Костадинов издава акт за общинска собственост на 4 600 дка терени в парка, който акт обаче по никакъв начин не поражда собственост за общината върху тях. След дълги години продължили дела, съдът окончателно постановява, че имотът неправилно е бил актуван като общински, поради което през 2013 г. кметът Димитър Николов отменя въпросния акт.

"Важно беше, истината да се изясни за нашите съграждани, а тя е че общината не е загубила никаква земя в парк "Росенец", коментира Дракалиев. "Сигурен съм, че колегата Бачийски е имал добри намерения и вероятно е бил подведен, иначе не би твърдял неверни неща. Политиците трябва по-добре да си проверяваме източниците, за да не създаваме впечатление, че си измисляме, с цел да обвиним в нещо опонентите си", допълни още той.