Това писмо с искане за провеждането на гей парада е входирано в Община Бургас

Това писмо с искане за провеждането на гей парада е входирано в Община Бургас

ВМРО против гей парада в Бургас. Председателят на партията Георги Дракалиев отправи питане до кмета на общината Димитър Николов относно обявеното намерение за провеждане на гей парад на 15 май в града. Дракалиев, който е и общински съветник, пита кмета дали ще предприеме действия по недопускане провеждането на гей парад с концерт на площад "Тройката" и демонстративно шествие на "нехетеросексуални, трансджендър, интерсекс хора", с оглед предотвратяването на възможен сблъсък между тях и възмутени от провокацията бургаски граждани.

На 22 март 2021 г. в община Бургас е постъпило уведомление от едно лице, което заявява, че на 15 май 2021 г. ще организира "Бургас прайд" с концерт на площад "Тройката", след което участниците ще шестват по централните улици на града. Мероприятието се провежда за "ЛГБТ + общността" и "нехетеросексуални, трансджендър, интерсекс хора", и цели единствено да провокира и подразни бургазлии. Неговият организатор е компрометиран с безцеремонно отношение в социалните мрежи към несъгласните с желанието му да скандализира бургаското общество, с аморални снимки и призиви, както и с вулгарни сексуални оферти, които разпраща по електронен път към лица от неговия пол. Изявленията му, че това ще е протест срещу някакви нарушени права на тази общност, са напълно несъстоятелни и не по-малко провокативни.

"В града вече се е създало отрицателно отношение към тази неуместна проява. От месец из фейсбук циркулира електронна петиция за забрана на парада, подкрепена от стотици бургазлии, коментарите в социалните мрежи са изцяло отрицателни, а вече има насрочено и друго, контра шествие срещу този парад.

С оглед на всичко това, не е трудно да се предвиди, че предстои сериозна конфронтация, която лесно да доведе дори до сблъсъци. Всичко това може да бъде избегнато, ако не се разреши провеждане на планувания парад на централния бургаски площад, както предложих още преди 20 дни.

Ето защо,  на основание чл.73 от Правилника за дейността на Общинския съвет и взаимодействието му с общинската администрация на община Бургас, желая да получа писмен отговор на следния въпрос: Ще предприемете ли действия по недопускане провеждането на гей парад с концерт на площад "Тройката" и демонстративно шествие на "нехетеросексуални, трансджендър, интерсекс хора"?, пита Дракалиев в писмото си до кмета на Бургас Димитър Николов.