Военно-морските сили на България празнуват 144 години от създаването си. Снимка ВМС

Военно-морските сили на България празнуват 144 години от създаването си. Снимка ВМС

Военно-морските сили на Република България ще отбележат 144 години от създаването си със серия от тържества във Варна и Бургас.

На 6-ти август от 07.00 до 15.00 часа ще се проведе 83-ти плувен маратон "Галата – Варна", организиран съвместно от Военноморските сили, Община Варна и спортен клуб "Черно море". Стартът ще бъде даден на Карантината, а финалът на бреговата ивица североизточно от буна № 102.

На 7-ми август във Варна от 08.50 до 09.10 часа ще се състои тържественото откриване на Спартакиадата по морски спортове на Военноморските сили - на пирса пред Рейдовия пост във Военноморска база - Варна

На 8-ми август във Варна от 11.00 до 11.30 часа е откриването на художествена изложба на мичман Миглена Шегенова - във фоайе на Фестивален и конгресен център - Варна.

На 9-ти август в Бургас от 10.00 до 10.30 часа с военен ритуал ще бъдат поставени венци и цветя пред Паметника на моряка в Морската градина на Бургас. от 19.00 до 19.30 часа ще е празничният концерт на Представителния духов оркестър на Военноморските сили за жителите и гостите на град Бургас - на площад "Атанас Сиреков" пред сградата на Община Бургас.

На 10-ти август във Варна между 12.00 и 12.30 часа ще се състои закриване на Спартакиадата по морски спортове на Военноморските сили.

На 11-ти август във Варна между 14.00 и 15.00 часа ще бъдат обявени заповеди за награждаване на военнослужещи и цивилни служители по случай празника на Военноморските сили от областния управител на област Варна, кмета на Община Варна и командира на Военноморските сили. (място: Голям салон - Щаб на Военноморските сили). От 19.00 часа ще бъде открита фотоизложба "Военноморските сили на Република България – история, традиции и бъдеще" на площад "Независимост" във Варна. От 19.30 часа ще започне празничен концерт на Представителния духов оркестър на Военноморските сили за жителите и гостите на град Варна отново на площад "Независимост".

На 12-ти август и във Варна, и в Бургас жителите ще могат да разгледат кораби на ВМС. Във Варна от 14.00 до 20.00 часа на Морска гара Варна, а в Бургас в същите часове на Морската гара.

В 18.00 часа ще започне тържественото събрание–концерт, посветено на празника на Военноморските сили на Република България в зала 1 на Фестивалния и конгресен център Варна.

На 13-ти август и във Варна, и в Бургас от 09.00 часа ще започне ритуал по тържествено вдигане на флаговете на корабите от състава на Военноморските сили на Република България. От 18.00 часа е началото на концерта на мъжки хор на моряците ветерани "Христо Манолов" към Съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва - Варна. Той ще се проведе на сцена "Раковината" във Варна.