Така изглежда картата на страната за днес. Снимка НИМХ

Така изглежда картата на страната за днес. Снимка НИМХ

Предупредителни жълт и оранжев код за 24 области на страната издаде за днес Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ). Жълт код е в сила за 17 области: Видин, Монтана, Враца, Ловеч, Област София, Кюстендил, Благоевград, Хасково, Ямбол, Сливен, Търговище, Русе, Разград, Силистра, Шумен, Варна и Добрич. 

За част от тях в сила е предупреждение за силен вятър, а в друга част - за краткотрайни, временно интензивни валежи, придружени с гръмотевици и временно усилване на вятъра, както и с условия за градушки.

Оранжев код е в сила за 7 области: Велико Търново, Габрово, Стара Загора, Пловдив, Пазарджик, Смолян и Кърджали. Там прогнозите са за краткотрайни, временно интензивни валежи, придружени с гръмотевици и временно усилване на вятъра. Има условия за градушки. На места ще духа и силен вятър с пориви 18-20 m/s.

Без кодове за опасно време са областите Перник, София-град, Бургас и Плевен.

Днес през страната ще преминава добре изразен студен атмосферен фронт. Още сутринта в Западна България, а до края на деня - и в останалата част от страната ще започнат валежи от дъжд. Главно в Централна и Североизточна България ще са интензивни и значителни по количество. На места там ще се развият и гръмотевични бури, не се изключени и дребни градушки, съобщават от НИМХ, цитирани от БТА.

След обяд в Северозападна България валежите временно ще спрат.

Вятърът в цялата страна ще се ориентира от северозапад, в източните райони - от север, и с него ще нахлува студен въздух. Температурите ще се понижават и към 14:00 часа ще са от 8-10 градуса из високите западни полета, до 20-22 градуса - в Югоизточна България, където до обяд вятърът все още ще е от югозапад и ще има повече слънце; в София - около 9 градуса.

Над Черноморието облачността ще се увеличава и вплътнява. След обяд, отначало в северните райони, ще започнат валежи от дъжд, на места - придружени с гръмотевици. До вечерта ще обхванат и южните райони, а през нощта срещу понеделник там ще се усилят. Вятърът сутринта ще е слаб, от запад-югозапад, а през деня ще се ориентира от север и ще се усили. Максимални температури: от 14-15 градуса - на север от н. Калиакра, до 22-23 градуса - по южното крайбрежие. Температурата на морската вода е 7-9 градуса. Вълнението на морето ще е 2-3 бала.

В планините ще настъпи рязка промяна на времето. До обяд преобладаващият вятър все още ще е югозападен и валежи ще има на места в масивите от Западна България. След обяд с умерен и силен северозападен вятър ще нахлува студен въздух. Ще започнат повсеместни валежи от дъжд, които с понижението на температурите ще преминават в сняг. Значителни количества ще има в Родопите и Централен Балкан. Максималната температура на 1200 метра ще е около 8 градуса, на 2000 метра - около 2 градуса, но до края на деня бързо ще се понижат.