Днес и утре служители на ДАБ ще обработват документи за международна закрила в кризисния център. Снимки Черноморие-бг

Днес и утре служители на ДАБ ще обработват документи за международна закрила в кризисния център. Снимки Черноморие-бг

Статут за временна закрила за украинци се дава от днес на двата гранични пункта с Румъния - Русе и Дуранкулак. Това става 9 дни, след като Министерски съвет взе решение, с което предоставя временна закрила на разселените лица от Украйна в съответствие с Решение за изпълнение на Съвета на Европейския съюз (ЕС) 2022/382 от 4 март 2022 г. за установяване на съществуването на масово навлизане на разселени лица от Украйна по смисъла на член 5 от Директива 2001/55/ЕО и за въвеждане на временна закрила.

Временната закрила се предоставя от 24 февруари 2022 г. за срок от една година.

До този момент украинците, които са поискали статут са получили международна закрила.

633 украинци са регистрирани с международен статут у нас

За да получат временна закрила, украинците трябва да подадат заявление в някой от офисите на Държавната агенция за бежанците до 31-ви март.

Временната закрила ще е с по-облекчен режим в сравнение с международната закрила и ще даде възможност на украинците да пребивават легално на територията на страната ни, да работят за срок от 1 година с възможност за удължаване.

Предстои софтуерът, който ще се използва за регистрацията на временната закрила, да бъде инсталиран във всички областни дирекции на МВР в цялата страна. Едва тогава ще може да се подават документи от украинците по места в посочените Районни управления.

Галерия