Температурите ще варират в широки граници през следващия месец. Снимка Десислава Георгиева

Температурите ще варират в широки граници през следващия месец. Снимка Десислава Георгиева

Най-ниските температури през юни ще бъдат от 7° и 12°, а най-високите - между 32° и 37°.

Месечната сума на валежите ще бъде около нормата, която в равнините ще е между 50 и 70 л/кв. м, по Черноморието и долината на река Струма - между 30 и 50 л/кв. м, а в планинските райони - от 70 до 130 л/кв. м.

Месецът ще започне със сравнително студено време.

На много места в страната ще има краткотрайни, временно интензивни валежи, придружени с гръмотевици. Ще има и условия за градушки. Около средата на първото десетдневие повече слънчеви часове ще има преди обяд, а следобед ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност, на отделни места в страната ще има краткотрайни превалявания.

Температурите ще се повишат и ще се доближат до климатичните норми. През последните дни от десетдневието има повишена вероятност за обстановка с по-значителни по количество валежи и на повече места в страната. Тогава и температурите относително ще се понижат, съoбщават от НИМХ.

През повечето дни от второто десетдневие изгледите са да преобладава слънчево време, а температурите да са около обичайните за средата на юни. Отново в следобедните часове ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност, ще има и краткотрайни следобедни валежи, на повече места около средата и през последните дни от периода. Тогава и за кратко ще захладнява.

През първите дни от третото десетдневие се очаква въздушната маса над страната да се стабилизира. Тогава вероятността за валежи е по-малка. Очаква се температурите да са близки до климатичните норми.

Около и след средата на десетдневието вероятността за валежи е относително по-голяма.

Началото на астрономическото лято е на 21.06, в 06.32 ч., когато е лятното слънцестоене.