Държавният университет Проф. д-р Асен Златаров е най-голямото висше учебно заведение в Югоизточна България. В него висше образование получава значителна част от висшистите. Снимка Архив Черноморие-бг

Държавният университет Проф. д-р Асен Златаров е най-голямото висше учебно заведение в Югоизточна България. В него висше образование получава значителна част от висшистите. Снимка Архив Черноморие-бг

Всеки четвърти жител на Бургас и областта е с висше образование. Това сочат данните от извършеното национално преброяване на населението през есента на 2021 година. От 1985 г. до 2021 г. в област Бургас образователната структура на населението на 7 и повече навършени години значително се подобрява, следвайки ясно изразена тенденция на увеличение на броя и дела на населението с висше и средно образование и намаляване на броя на хората с основно и по-ниско образование, обясняват от НСИ.

Към 7 септември 2021 г. в област Бургас броят на лицата с висше образование е 83.0 хил., или всеки четвърти (23.4%) е висшист. В сравнение с предходното преброяване относителният дял на лицата с висше образование се увеличава с 5.8 процентни пункта. Увеличава се и разликата между завършилите висше образование по пол. Относителният дял на жените с висше образование достига 27.3%, а на мъжете - 19.1%, като в сравнение с 2011 г. при жените се увеличава с 6.7 процентни пункта, докато при мъжете намалява - с 4.7 процентни пункта.

Значителни са различията и в образователната структура на лицата по местоживеене в област Бургас. Докато относителният дял на лицата с висше образование в градовете е 28.3%, то в селата е 7.6%.

В регионален аспект най-висок е относителният дял на висшистите в община Бургас - 31.7%, а най-нисък е в община Руен (4.8%).

Към 7 септември 2021 г. 153.4 хил. лица в област Бургас са със завършена най-висока степен средно образование. От тях 36.1% са завършили общообразователни (гимназиални) програми, а 63.9% - професионални програми, включващи придобиването на втора или трета степен на професионална квалификация, или еквивалентните в миналото техникуми и средни политехнически училища (СПТУ). Професионалното средно образование е по-разпространено при мъжете (58.2%) отколкото при жените (41.8%). Програми за професионално обучение след средно образование (IV степен професионална квалификация) са завършили 4.7 хил. лица, а 6.6 хил. лица са със завършен първи гимназиален етап на средното образование.

Продължава положителната тенденция на намаляване на лицата с ниско или без образование. Завършилите начално образование са 22.4 хил. лица; започналите, но незавършили начално образование са 17.4 хиляди и никога непосещавалите училище са 3.4 хиляди. Спрямо 2011 г. относителните дялове от населението на 7 и повече навършени години намаляват съответно с 1.9, 0.4 и 0.6 проценти пункта.

В регионален аспект най-нисък е делът на лицата с начално и по-ниско образование в общините Бургас (9.3%), Приморско (10.5%) и Созопол (10.9%), а най-висок е в общините Сунгурларе (21.1%), Руен (20.0%) и Средец (19.8%).