DSC_3351

DSC_3351

Вторият от ордена на тамплиерите в света прие новите рицари в Равда

на Суверенния орден на Свети Йоан от Йерусалим (т.нар. Малтийски рицарски орден) бе специален

гост на ХVІ-тия Международен пролетен конвент на Ордена на рицарите тамплиери на Йерусалим - Велик приорат България, който се проведе в Равда. DSC_3388DSC_3413На него като рицари и дами бяха приети 40 души от България, Русия и Украйна, сред които и един от Кения. Влизането им в средите на ордена стана на специална церемония при закрити врати за медиите. Представителите на четвъртата власт бяха допуснати само да снимат и видят ритуала по посрещането на гостите на конвента, влизането на знамената и повтарянето на клетвата, която всеки рицар или дама са положили при встъпването си в ордена. Тя се повтаря преди началото на всеки конвент и представлява докосване на меча с дясната ръка, след което се прави кръстен знак.DSC_3339

Освен д-р Антонио Ловекио, гост на конвента бе и негово превъзходителство д-р Марио Понте - Велик приор за България. Сред специалните гости бяха и областният управител на Бургас Константин Гребенаров и депутатката д-р Галина Милева.

В Ордена на тамплиерите у нас членуват близо 500 рицари и дами. Всеки един от тях е бил поканен от командера на съответната комендерия. До приемането на кандидата в ордена обаче минават 2-3 години, време през което той се доказва и получава одобрението на членовете на организацията. В командерията в Бургас членуват 20 души, сред които Тодор Йосифов - член на МГЕРБ, журналистката Катя Касабова,DSC_3377 художникът Климент Атанасов и други.

"Днешният Орден на тамплиерите е регистриран през 1804 година. Всички членове на Ордена у нас са православни християни. Те трябва да се ползват с добро име в обществото", обясни Велик приор на Ордена у нас генерал-майор (о.р.) Румен Ралчев – носител на Великия кръст на Ордена. Членовете на Ордена работят за сближаване на църквите в християнския свят, за взаимопомощ между членовете и помагане на християните в беда.

На церемонията тази вечер бе утвърдена сумата от 25 000 евро за изграждане на параклис до река Йордан, на мястото, където Свети Йоан Кръстител е покръстил Христос. Парите ще бъдат предназначени за откупка на мястото и за градежа. Ордена на тамплиерите няма благословията на Българската Православна църква за строителството на този параклис до река Йордан. Началото на градежа ще бъде поставено в началото на 2014 година.

Орденът на тамплиерите започва и подписка в подкрепа на канонизирането на 14 000 жители на град Стара Загора, мъченически загинали за християнската вяра през август 1877 г.

Текст Десислава Георгиева

Снимки Лина Главинова