Всички ученици от втори клас могат да участват в състезанието по английски език. Снимка: Архив Черноморие-бг

Всички ученици от втори клас могат да участват в състезанието по английски език. Снимка: Архив Черноморие-бг

Община Бургас организира състезание по английски език за второкласници. То се нарича "We love English" и ще се проведе на 23-и февруари 2019 г. от 10:00 до 11:00 часа. Срокът за подаване на заявления за участие е до 8-и февруари.2019 г. Разпределението по зали ще бъде публикувано в интернет страницата на Община Бургас (www.burgas.bg) и Центъра за подкрепа на личностното развитие (https://www.odk-burgas.com/) на 18-и февруари 2019 г.

Една от целите на състезанието е да провери развитието и устойчивостта на програмата за ранно чуждоезиково обучение, която бе въведена преди няколко години по идея на кмета Димитър Николов. Тогава часове по английски език бяха включени в занятията на абсолютно всички детски градини в Бургас, както и при първокласниците. Именно първите обхванати деца в програмата, тогава 4 и 5-годишни, сега са второкласници. Състезанието ще провери техните знания и ще покаже резултатите от работата на техните учители. Община Бургас настоятелно ще развива през следващите години програмата си за ранно чуждоезиково обучение, тъй като е важна за реализацията на новите поколения на пазара на труда. 

Участниците в "We love English" ще бъдат разпределени в училища по райони, според тяхното местоживеене. Разпределението ще бъде предоставено на директорите на училищата, които ще уведомят участниците в кое училище ще се състезават. Учениците, записани за участие в състезанието, следва да се явят в съответното училище в 9.30 ч. на 23-и февруари 2019 г., като носят със себе си синя химикалка, ученически бележник за идентификация и входящ номер на заявлението. Право на участие в състезанието имат ученици, записани във втори клас за учебната 2018/2019 година, от всички училища на територията на община Бургас. Участието е безплатно. Срокът за подаване на заявления за участие е 8-и февруари 2019 г. включително. Регистрацията може да се извърши от техните родители или настойници по електронен път, чрез посочения по-долу линк:

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSds2MoUYf8OPrnfQrTj2VQD6zplexnQBt33LHGbl4nmvbP8tw/viewform

Всеки, подал заявление, ще получи входящ номер на посочения в заявлението e - mail.

Състезанието се провежда чрез тест с продължителност за решаването му 60 минути. Тестът се състои от езикови задачи за четене и писане и обхваща лексикалния и граматически материал по английски език за II клас, съобразен с учебната програма на Министерството на образованието и науката за II клас по английски език.

Тестът съдържа 11 задачи, като всяка от тях носи различен брой точки. Тестовете ще бъдат предоставени от Община Бургас. Класирането се извършва по брой точки.

То ще бъде публикувано не по-късно от 10-и март.2019 г. на интернет страницата на Община Бургас (www.burgas.bg) и Центъра за подкрепа на личностното развитие (https://www.odk-burgas.com/). При класиране на участниците в състезанието ще бъдат публикувани само входящият номер, под който участва ученикът, и неговият резултат.

Класираните участници на призови места ще бъдат отличени с награден фонд от страна на Община Бургас. Наградите включват:

- едногодишна стипендия по Общинска програма " Бургаски деца" за учениците, класирани на І място;

- участие в летен градски лагер по английски език за учениците, класирани на II и III място, с много игри, интересни проекти, еднодневни екскурзии и забавления;

- много предметни награди; 

Всички участници в състезанието ще получат грамоти за участие. Датата на връчването на наградите ще бъде обявена с публикуването  на резултатите.