DSC_9854

DSC_9854

Вълчо Чолаков: Най-удобно ми е в кантората

от административната работа. Моите предшественици, с които съм разговарял и част от екипа казват, че обективно е необходимо да минат няколко месеца, за да се запозная с цялата документация и с особеностите на администрацията.

- Вие сте юрист по образование. Това ще ви помогне или ще ми попречи да бъдете добър областен управител на Бургас?

- Към настоящият момент - 15 години адвокатска практика ми помага много. Много ми помага и Строителния техникум, който съм завършил преди това. По време на наводненията се оказа, че знанията ми са полезни, когато става дума за реки, корита и язовири. Определен вид казармена подготовка също си каза своето, когато трябваше да се реагира веднага и да се вземат бързи решения. В един кратък момент от живота излиза, че много познания изведнъж се оказват полезни.

- Повече от 10 години СДС не е имал областен управител в Бургас. Как отчитате този ход - като успех на Реформаторския блок, част от който е СДС или като договорка на РБ с ГЕРБ?

- Безспорно към настоящия момент СДС е част от Реформаторския блок. Каквито и вътрешни нагласи и отношения да имам към СДС, а аз съм седесар по душа, но оставам представител на Реформаторския блок. По отношение на договорките, едва ли не договорка стана мръсна дума като думата коалиция. В управлението на държавата участва повече от един субект. Разчупено е политическото статукво и няма нито една партия, която да печели пълно мнозинство. Виждаме, че е сложна коалиционната форма на сегашното управление. Реформаторският блок и СДС като част от него взема участие в тях.

- Реформаторският блок има областен управител и един народен представител в 43-я парламент. Предстоят местни избори през 2015 година. Вие сте областен председател на СДС. Какво следва в политически план оттук нататък?

- Няма пречка да заемам поста областен председател на СДС и да бъдат областен управител на Бургас, тъй като тя не е ръководна политическа. Не сме се събирали в организацията, за да решаваме дали е необходима някаква промяна. Бил съм общински лидер, заместник-председател при трима различни председатели в СДС и съм на принципа, че трябва да има приемственост.

По отношение на Реформаторския блок - в момента сме в процес на спояване на отделните организации и синхрон на действията. Чарът на Реформаторския блок е в неговото разнообразие на идея и движение в една посока. Чуват се различни мнения и предложения, но се върви напред. Постепенно вървейки по този път ние все по-успешно ще успяваме да изглаждаме различията между нас и да се фокусираме върху главните цели - сериозно представителство на дясно мислещите хора в България.

- През последните няколко години Бургас показа, че такъв тип коалиция работи добре, както е сега в Общинския съвет. Възможно ли е на местно ниво да получите такива правомощия да разширите обхвана за предстоящите избори?

- Трудно ми е да изразя мнение по отношение на РБ и в частност на СДС. Това е въпрос, който предстои да бъде решен. Предстои да бъдат изработени вътрешни правила за вземане на решения и представителства. Този въпрос е много отговорен и моят личен извод е, че е крайно време субектът, който се явява на местни и парламентарни избори да бъде един. На мен като избирател не ми изглежда добре събиране на партии за конкретния случай за избор в това село или в оня град. Субектът, който се явява на национално ниво трябва се яви и на местно. А това, че към него ще се включат други субекти е от второстепенно значение.

- Вие сте екипен играч имайки предвид това, че идвате от частния бизнес. Сега продължавате да работите в екип. Знаете ли вече, колко са служителите в Областна управа и запомнихте ли имената на някои от тях?

- 45 са. Прегледал съм структурата. Има и допълнителни бройки, които са по Постановление на Министерски съвет, но те нямат отношение с Областна администрация. Знам малка част от хората тук във връзка с работата ми като член на Районната избирателна комисия и като адвокат. Сега се запознах с останалите. Запомних имената на служителите, с които съм най-често в контакт. Наясно съм как функционира администрацията. Ще си направя сериозните изводи след месец-два, защото обемът на работа е голям и различен, а все още не мога да преценя до колко ефективно работят отделните звена. За мен е важно всеки да си уплътнява времето, но не да върши една задача цял ден, а има ли конкретна задача тя да бъде свършена в срок.

- Кой ще налага сроковете?

- Веднъж са законово установени, а втори път - от мен като администратор.

- Прекалено рано е, но все пак, къде ви е било най-удобно - в кантората, в Общинския съвет, на "Алеко Богориди" (там се намира местната централа на СДС б.а.) или тук?

- В кантората. Като адвокат много си обичам работата. Това, което върша ми харесва и го върша с желание. 15 години и за миг не съм си помислял, че ще работя като адвокат. За мое щастие голяма част от работата в областта е свързана с правото, но не по същия начин.

- Възможно ли е работата в Областна управа да ви предизвика по някакъв начин?

- Да, предизвиква ме и от гледна точка на правомощията, която има адмнистрацията. Тя може по определен начин да влияе пряко или косвено върху различни процеси. Адвокатската работа ми помогна да възпитам у себе си комбинативно мислене, което ми помага много в настоящия момент.

- Лично или политическо беше решението да станете областен управител?

- Комплексни са изводите. Има аргументи и за едното, и за другото. В личен план се шегувам, че за една седмица общата ми култура се увели в пъти, защото чета различни неща от това, с което съм се занимавал досега, срещам се с различни хора, слушам други гледни точки, научавам данни, които могат да не са ми необходими, но са интересни. В чисто политически план все си мисля, че човек, който има представа от проблемите на бизнеса и хората може да бъде полезен с тези си познания и умения в областта на администрацията. Казвам може би, защото докато не опитам няма как да кажа, че това ще се случи.

- Казахте, че искате в Областна управа да има приемственост. Какво от започнатото от вашите предшественици ще продължите по време на вашия мандат?

- Има международни сътрудничества, които предходните областни управители са осъществили, които смятам да продължа. Не съм запознат в детайли с добрите инициативи, поставени от тях, защото има спешни проблеми за решаване. Освен, че ще се запозная с тях съм решил, че ще поканя всички областни и заместник-областни управители, за да получа оттях съвети и посока кои добри практики да бъдат продължени.