България има 17 депутати в Европейския парламент. Снимка Авторът

България има 17 депутати в Европейския парламент. Снимка Авторът

Ясни са имената на 17-те депутати, които бяха избрани на изборите на 9-ти юни и които ще влязат за 5 години в Европейския парламент. Най-много 5 мандата получава коалиция "ГЕРБ - СДС", по 3 мандата имат от ДПС, "ПП - ДБ" и "Възраждане", два - "БСП за България" и 1 - ИТН.

Някои от водачите и други кандидати в листите се отказаха да стават европейски депутати, затова на тяхно място влизат следващите в листата.

Водачът на листата на ГЕРБ - СДС Росен Желязков, който беше и водач на листа за Народно събрание, е обявил в Централната избирателна комисия желанията си да не стане евродепутат. Така коалицията ще бъде представлявана от досегашните евродепутати - Андрей Ковачев, Андрей Новаков, Емил Радев, Ева Майдел, както и от новото попълнение Илия Лазаров. Досегашният евродепутат Асим Адемов, който бе 7-ми в листата напрактика остава извън новия парламент в Брюксел.

И при ДПС има промени. Водачът на листата Джевдет Чакъров и третата в листата - Искра Михайлова, която бе и евродепутат, се отказаха от мандатите си. Така напрактика в Европейския парламент влизат поставените под №102, 104 и 105 съответно - Илхан Кючук, Танер Кабилов и Елена Йончева. Кючук бе европейски депутат. Елена Йончева ще повтори мандат в ЕП, като първия й бе от листата на "БСП за България".

ПП - ДБ, "Възраждане" и ИТН за първи път ще имат свои евродепутати.

ПП - ДБ ще разчита на поставените под номера 101, 105 и 106 в листата, съответно - Никола Минчев, Радан Кънев и Христо Петров. Кънев и Петров пренаредиха листата с преференциален вот. За Радан Кънев това ще е втори мандат в ЕП.

"Възраждане" изпраща първите двама в ЕП - Станислав Стоянов и Петър Волгин, като местата им са пренаредени, тъй като Волгин от втори става първи благодарение на преференциалния си вот от 25.33% или 77 287 гласа.

"БСП за България" ще има този път само двама европейски депутати, като това са поставените под №101 и 103 в листата - Кристиан Вигенин и Цветелина Пенкова.

ИТН ще разчита само на водача на листата Ивайло Вълчев.