Йоана Кадийска спечели първа награда в първото издание на конкурса. Снимки Държавна опера Бургас

Йоана Кадийска спечели първа награда в първото издание на конкурса. Снимки Държавна опера Бургас

Йоана Кадийска спечели първа награда при жените в първото издание на Националния конкурс с международно участие "Стоян Попов", което се провежда от 17-ти до 21-ви октомври в Бургас. 46 млади оперни изпълнители от осем държави участват в престижнния форум. Той се организира от Държавна опера Бургас със съдействието на Община Бургас и финансовата подкрепа на Национален фонд "Култура". Идеята и реализацията на конкурса е благодарение на доц. Александър Текелиев, който е бил ученик на маестро Стоян Попов.

Патрон на конкурса е големият български баритон, който е пял с дългогодишен успех по наши и световни сцени - Стоян Попов. Маестро Стоян Попов е наричан от френската музикална критика "Гласова катедрала" и "българският Тито Гоби". Гастролите му по световните оперни сцени получават оценки от типа "изключителен Макбет", "ненадминат интерпретатор на Скарпия" и др.

Лауреатите на конкурса са избрани от авторитетното жури, в състав: именитият оперен певец със световна слава Калуди Калудов –  председател, и членове: проф. Нико Исаков, Стефка Минева – българска оперна певица със световна кариера, проф. д-р Григор Паликаров – диригент, главен художествен ръководител на Симфоничен оркестър – Пазарджик, Огнян Драганов – директор на Държавна опера – Бургас, и доц. Александър Текелиев – директор на Бургаската опера.

Носителите на награди са:

Носителите на присъдените от журито награди са:

Жени:

Първа награда – Йоана Кадийска – България

Втора награда и участие в спектакъл на Държавна опера – Бургас през сезон 2023/2024 година – Виктория Мелник – Украйна

Трета награда – Румяна Костова  –  България

Трета награда – Ю Тинг/ Китай   Y Ting/ China

Гергана Георгиева – България – специална награда на Държавна опера Стара Загора – участие в оперния спектакъл "Евгений Онегин"

Мъже

Първа награда и участие в спектакъл на Държавна опера – Бургас през сезон 2023/2024 година – Матеуш Михаловски - Полша

Втора награда – Дзан Юнян / Китай  

Трета награда – Юрий Хрихораш / Украйна  

Емил Павлов – България –  Специална награда на Настоятелството на Държавна опера – Стара Загора в размер на 1000 лева. 

Лауреатите на конкурса ще бъдат солисти на оркестъра на Бургаската опера на галаконцерта, който ще бъде на 21-ви октомври, петък, от 19 часа в залата на Държавна опера – Бургас. Галаконцертът на лауреатите на Първия национален конкурс за млади оперни певци с международното участие "Стоян Попов" ще бъде на 21-ви октомври от 19 часа в залата на Бургаската опера.

В програмата ще прозвучат: увертюра на операта "Луиза Милер" от Джузепе Верди; ария на Леонора от първо действие на  операта "Трубадур" от Джузепе  Верди - изпълнява Гергана Георгиева - България; ария на Каварадоси от трето действие на операта "Тоска" от Джакомо Пучини - в изпълнение на Емил Павлов - България; ария на Семирамида от едноименната опера на Джоакино Росини - изпълнява Румяна Костова - България; ария на Леонора от Четвърто действие на операта "Силата на Съдбата" от Джузепе Верди - в изпълнение на Ю Тинг - Китай; ария на Фиордилиджи из операта "Така правят всички" от Волфганг Амадеус Моцарт - в изпълнение на Виктория Мелник - Украйна; сцена и ария на Родриго из операта "Дон Карлос" от Джузепе Верди - изпълнява Юрий Григораш - Украйна; ария на Графа из операта "Сватбата на Фигаро" от Волфганг Амадеус Моцарт - Дзан Юнян - Китай; ария на Далила от трето действие на операта "Самсон и Далила" от Камий Сен-Санс - изпълнява Йоана Кадийска; ария на Ренато из трето действие на операта "Бал с маски" от Джузепе Верди в изпълнение на Матеуш Михаловски - Полша.