DSC_6437-1

DSC_6437-1

Йорданка Ананиева: Даваме 100 000 лв. за талантливи деца

и длъжността директор. Участвала е в управлението и реализацията на проекти към фондация "Отворено общество", Фондация за реформа в местното самоуправление, програма "ФАР" на ЕС и др.

Била е член на Общинската комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетни и непълнолетни.

Трети мандат е заместник-кмет по култура и образование в Община - Бургас. 

- Г-жо Ананиева, каква беше 2016 година за отдел "Култура" в Община - Бургас?

- Това беше добра година за отдел "Култура" в Община - Бургас. Нашето желание беше културният календар да бъда разнообразен, защото бургазлии са претенциозни и държат на качеството. Това са двете неща, към които сме се придържали в изминалата година и които винаги са били водещи в работата ни. Виждам, че все повече хора посещават фестивалите и концертите, които организираме. Няма за забравя например как преди осем години на Бургаски музикални празници "Емил Чакъров", които се проведоха в залата на Операта, имаше едва десетина зрители. Оттогава насам забелязвам, че публиката се научи да ходи на концертите и оперните спектакли, които са включени в програмата му, особено откакто той се провежда в Летния театър. На представление има около 1 500 души, понякога и повече, което много ме радва.

В културния календар на Общината има различни събития, които са насочени за различна публика - театрални спектакли, музикални събития, литературни премиери. Много станаха и местата, където се случват културните събития в Общината.

От една страна има прояви, които са безплатни и са посветени на националния празник, на празника на Бургас и по случай Рождество Христово. Другите културни събития са с платен вход, който е достъпен за бургазлии.

- За какво не стигнаха парите през миналата година?

- Това, което на мен ми се иска, е да дадем повече възможност на различни творци, които имат идеи, да получат достатъчно финансиране от страна на общинския бюджет. Преди няколко години заедно с представители на неправителствените организации в Бургас направихме Правилник за финансиране на дейността на независими творци и сдружения. Пристигат много хубави предложения, но средствата, с които разполагаме, не са достатъчни. Затова ми се иска техният размер да бъде увеличен, за да можем да финансиране повече такива проекти и повече творци да могат да кандидатстват по този Правилник.

Не стигнаха парите, за да подкрепяме изявите на нашите талантливи деца в сферата на образованието и културата. Имаше много деца, които биха завоювали много отличия за Общината, за своето училище, ако могат да си платят разноските по пътуването до мястото, където се провеждат състезанията и олимпиадите, на които са поканени да участват. Тези средства ще бъдат увеличени в бюджета за 2017 година.

- В бюджета за настоящата година вече има заложени средства за учредяване на Фонд за подпомагане на талантливи деца. Кой ще определя как ще бъдат разпределени тези средства?

- Около 100 000 лева са отделени за този фонд, за да могат да бъдат отпуснати стипендии за талантливи деца и да бъде финансирано пътуването на ученици за участието им в национални и международни форуми.

- Проектите за ремонт на Дома на Лукойл Нефтохим и за изграждане на новата библиотека са факт от близо 2 години, но до реализацията им все още не се е стигнало. Имате ли уверение, че ще бъдат отворени европейските програми, по които Общината ще може да кандидатства с тези проекти, за да получи нужното финансиране?

- Ние като Община имаме разписан План за градско развитие, който сме депозирали и той е одобрен. Бюджетната рамка, която ние ще можем да ползваме, е ясна. Средствата за Община - Бургас са ясни, обектите също, защото ние отдавна сме готови с техническата документация на тези обекти. Не е ясно как ще бъдат съфинансирани тези проекти. Защото проектите от културната инфраструктура изискват задължително съфинансиране. Т.е. ние ще ползваме около 50% от грандовата схема, останалите 50% трябва да бъдат съфинансирани. Идеята беше това да стане от един специален фонд, който трябваше да бъде учреден. Дали той ще стане факт - не е ясно. Това е пречката на този етап ние да не правим нищо в тази посока. Липсва яснота как ще се осъществи това съфинансиране, като апликационна форма, за да станат проектите факт.

- Ако този фонд не стане реалност през 2017 година, като се има предвид, че предстоят избори и сформиране на ново правителство, колко още Община - Бургас ще отлага реализацията на тези проекти?

- То не зависи от нас. Ако Управляващият орган, който контролира средствата, отпуснати от Европейския съюз, даде зелена светлина да си търсим друго съфинансиране, ние ще го направим. Но трябва да бъде отворена програмата, за да си подадем апликационната форма, за да заявим желание и готовност, че искаме да реализираме тези проекти. Ако ние решим да започнем ремонтните дейности сега, трябва да приготвим цялата сума. Но целта е да използваме европейския вариант за финансиране. Затова чакаме да бъде отворена програмата, за да си подадем апликационната форма. Това ще е възможност за нас, защото проектите от културната инфраструктура са с висока стойност и самостоятелно трудно бихме могли да ги реализираме. Проектът за реконструкцията на НХК е близо 8 млн. лева, за ремонта на бившата Немска болница, която трябва да се превърне в библиотека - сумата е около 5-6 млн. лева.

- На последната за 2016 година сесия на Общинския съвет в Бургас опозицията отново "ви захапа" за спрения проект за Подземния град...

- Той е в същия формат на финансиране, както и другите два проекта. Проектът за Подземния град е хубав и атрактивен. Когато го правихме на база предварителни проучвания, той трябваше да струва около 2,5 млн. лева. Оказа се обаче от техническия проект, че укрепителните дейности са доста скъпи и така стойността на проекта нарастна и стана невъзможно Общината да го реализира със собствени средства. Затова и той чака ред за финансиране.

- През учебната 2017/2018 година ще отвори врати ново Общинско начално училище в Бургас, което ще се помещава в сградата на бившия интернат "Александър Георгиев Коджакафалията". Има ли достатъчно учители, които да обучават децата в новото школо?

- Мисля, че в Бургас има достатъчно добре подготвени учители, които да обучават децата. Преподавателската гилдия е готова за иновативния подход, който ще бъде въведен в това училище. Образователната система е консервативна и така трябва да бъде. Но има нужда от промяна и това го знаят всички.

- С какво това училище ще се различава от останалите учебни заведения в града, освен с новата материална база и с оборудването?

- Това е първото нещо, с което ще се различава от останалите училища. Второто условие е - персоналът, който ще работи с децата. Базата е важна, но обучението го правят учителите. Първото, което ще се направи, е да се обяви конкурс за подбор на директор. Конкурсът ще бъде организиран от Община - Бургас по нестандартен начин. След края на конкурса ще предложим на Инспектората по образование човека, който е избран, за да бъде назначен за временно изпълняващ длъжността. После ще помогнем на директора и да избере своя екип. Профилът на новото училище ще бъде свързан с езиковата подготовка на децата, приоритет ще имат и математиката, както и информационните технологии.