Тази година церемонията по награждаването ще бъде присъствена след прекъсването заради пандемията. Снимка Архив Черноморие-бг

Тази година церемонията по награждаването ще бъде присъствена след прекъсването заради пандемията. Снимка Архив Черноморие-бг

За 25-ти път връчват призовете в Националния литературен конкурс "Петя Дубарова". Тържествената церемония започва днес в 18.00 часа в зала "Петя Дубарова" на културен център "Морско казино". Конкурсът се организира от дом - музей "Петя Дубарова" и Община Бургас.

Творби на 182 участници от цялата страна бяха получени за участие в конкурса в двата раздела - за поезия и проза. Жури с председател писателката Кристин Димитрова и членове - проф. Амелия Личева, Петър Чухов, Мартин Колев и Росен Друмев, излъчи фаворитите за 2022 година.

По традиция наградените творби ще бъдат публикувани в сборника "Петя - пристан зелен", който се предоставя в електронен и хартиен вариант. Наградите по статут са първо, второ и трето място за поезия и проза, както и по пет поощрения във всеки от разделите. Голямата награда - пластиката "Полет", изработена от Ненчо Русев - по традиция се връчва на едно от двете първи места.Конкурсът е част от Националния календар за извънучилищна дейност към МОН и е обезпечен със стипендии по Наредбата за закрила на деца с изявени дарби – ученици от 14 до 18 години.

Галерия