SAM_3600

SAM_3600

За Лапчев - кмет е отговорност. Не се сърди, когато го наричат Жоро

директор на Държавно горско стопанство - Царево.

На местните избори 2011 година е избран за първи път за кмет на община Царево, издигнат от листата на ГЕРБ. Печели на първи тур с 56.18 %.

През октомври 2015 година печели за втори път местните избори, също като кандидат-кмет на ГЕРБ.

Семеен, с две деца.

Георги Лапчев е и първият кмет от област Бургас, който представяме в новата ни рубрика "На гости на кмета".SAM_3620

- Г-н Лапчев, как се ходи на гости на кмета?

- С широка усмивка!

- За кого е отворена вратата на кабинета Ви?

- Тя е отворена за всеки нормално мислещ човек, който желае да постави своя проблем и начина, по който, според него, може да бъде решен. Защото вярвам, че при кмета трябва да се влиза с идеи, за да могат те да бъдат коментирани. Кметът е човек, който има една единствена цел - да помирява хората. Той не е съдия и не трябва да взема страна. Той трябва да помирява две страни и да намира най-лесния път, за да може проблемите на хората да се разрешават по-бързо.

- Има ли проблем, който не може да решите?

- Има много проблеми, които не мога да реша, поне не и от раз. Кметът не е някакъв супермен, който с щракване на пръсти да реши всички проблеми. Кметът е човек, който трябва да намери начина да нареди пъзела, така че и при много сложен проблем да се намери пътят, по който той да бъде решен. Това става, разбира се, и с помощта на екипа.

- Навремето първенците на селото са били кметът, даскалът и попът. Сега кметът първенец ли е на мястото, което управлява?

- Да, разбира се, че е сред първенците, той е избран от обществото и няма как да не е сред тях. Всъщност навремето първенците са били кметът, даскалът, попът и горският, където имало гори. Аз - като един кмет лесовъд, не мога да не го кажа това. Дали кметът е сред първенците? Той винаги е сред тях, но не трябва да е единственият. Той трябва да е един от групата първенци, които да мислят как обществото да живее по-добре.

- За четири години бюджетът на община Царево нарасна с 4 милиона лева и за настоящата календарна година той е в размер на 15 млн. лева, т.е. увеличавал се е приблизително с по 1 млн. лева на година. Откъде дойдоха тези пари?

- Тази година разликата от 1 млн. лева идва от преходния остатък, така че бюджетът е в същата рамка като през миналата година. Факт е, че община Царево направи много корекции в своето поведение спрямо жителите и се промени процентът на събираемост на данъците. Използвахме неизползвания преди това ресурс, който не е бил забелязван досега и малко по малко влизаме в една рамка, която виждаме, че за момента е поносима.

- Бюджетът на една община е като този на едно семейство. За какво няма да стигнат парите на община Царево през 2016 година?

- Принципно, когато правим бюджета на общината, не посочваме кои са обектите или събитията, които искаме да реализираме. Събирам колегите и определяме политиките, които развиваме, тъй като аз съм политик и трябва да се определят посоките, по които ще се развиваме. След като ги определим, върху тях се наслагва реализацията на конкретни обекти и събития и чак след това можем да кажем, че ще направим това и това.

Бюджетът на община Царево през последните четири години не се изготвя година за година. Имаме една рамка, която представлява един труд, програма за управление на общината 2014-2020. В нея сме посочили стъпка по стъпка какво трябва да се случи в общината и кои са най-належащите неща, за да може общината да извърви цялата стълбица - да променим облика, хората да живеят по един нормален начин, каква трябва да бъде социалната ни насоченост, до колко и на кои хора да помогнем и т.н. Това ни отне година и половина, за да го напишем, като за целта обследвахме всяка една тема в общината. Когато изготвяме финансовата рамка на общината за конкретната година, всъщност следваме следващото парче от пъзела. Когато правим капиталовата програма, казваме - политиките ни по отношение на туризма, който е първият ни приоритет, трябва да са в посока определен процент зелени площи, подходи и т.н. и това не се отнася само до град Царево, а до всички населени места на общината, които определят цялостния й облик. Така че това не са случайни проекти или обекти, а те са част от един голям замисъл, по който работим година след година и резултатите започват да се виждат. Като крайбрежната алея например. Тя е много важна, защото свързва Стария и Новия град. Това е мечта на много царевци отпреди 30 години. Тя има своето значение, защото повлича и имотите, които са зад нея, там започва да се застроява, грозните гледки изчезват, за да може да накараме хората да вървят по един определен маршрут. Така се подкрепя местният бизнес. Тя е добре преценена и спрямо пътникопотока, откъде ще мине той. Така се променя и обликът на търговските обекти, разположени на алеята, повишава се качеството на продуктите, които се продават в тях.

Мнаго важни са и зелените площи, които помагат да се редува природа с градска среда. Това, разбира се, е продиктувано от това как икономически да бъде обосновано това градоустройство. Това носи и повече бонуси на живеещите тук. Развива града и като туристическа дестинация и дава възможности на хората да искат да идват да почиват тук. За да може и това да се случи, трябва да има поредица от събития. Правим най-големия рибен фестивал, "Хоро край морето", "Огън и море". Фестивалите се редуват. Внимателно определяме кога ще се провеждат те в рамките на сезона, за да знаем кога има нужда от тях, кога да изтеглим сезона. Това е част от цялостната ни концепция и за нейната реализация са заложени в бюджета част от парите, които са необходими, за да се развие през годините. Живот и здраве, когато успеем да реализираме тази програма, съм сигурен, че община Царево ще бъде перлата на юга.

- Има ли обещание, което сте поели още през първия си мандат като кмет и все още не сте го изпълнили?

- С много голямо учудване установих, че през първия мандат изпълнихме над 95% от нашите предизборни обещания. Никога не съм вярвал, че ще успеем да направим това. Сигурно сме пропуснали нещо. Факт е, че успяхме да финализираме проекти, за които дори не сме си мечтали. Ако трябва да направя анализ и някаква равносметка как се чувстваме след един изтекъл мандат, мога да кажа: Чувствам се добре! Отново се заговори за община Царево. Първо - ние сме единствената община, която през изминалата 2015 година има ръст в туризма с 15%. В цялата държава имаха спад с 20%, а при нас имаше ръст, което означава, че сме интересни и сме се развили така, че хората да искат да дойдат при нас. След като първият приоритет на общината - туризмът, получава такова одобрение от толкова много хора, ознавача, че си вършим добре работата. Второ - това, че ние повтаряме мандата с екипа ми, това, че имаме повече общински съветници в местния парламент и повече гласували за нас, показва одобрение. Това е най-силният индикатор, че сме се справили добре през първия мандат.

- Научихте ли се да говорите с медиите на един език и защо понякога кметът си мисли, че журналистите не го разбират?

- Това може би е въпрос към друг кмет. Един от признатите ми проблеми е, че твърде много говоря. Винаги съм говорил с представителите на медиите на един език. Уважавам журналистиката и истинските журналисти, защото когато тя има жълт привкус, определено мога кажа, че това е опорочена журналистика и с такива журналисти не ми е приятно да разговарям. В повечето случаи просто ги подминавам.

- Как се обръщат към вас царевци - с "Господин Лапчев" или с "Господин кмете"?

- Голяма част от тях ми казват Гошо, Жоро, началник, господин кмете, обръщенията са всякакви. Вярвам, че преди да заемем каквито и да е позиции, ние сме преди всичко хора. Не трябва да се променяме. Разбира се, няма как приятели да се обърнат към мен с "Господин кмете", правят го само в официална среда. Защото ние сме си същите хора, същите момчета от улицата, същите мъже, които живеят тук. Общината не е голяма, тя е голяма като площ, но не и като население. Тук ще направя една скоба - имахме посещение на делегация от Люлебургаз, Турция, по един проект, който приключихме, и стана въпрос, че ние живеем в Долината на царете - Царево. И когато запитаха колко хора живеят в тази община, разбраха, че не са много. Отговорих им, че ние живеем в Царево, затова живеем по царски. Малко хора сме на тази голяма площ, което означава, че почти всички се познаваме. Няма как да очаквам хората да имат коренна промяна по отношение на начина, по който се обръщат към мен. Не се сърдя на хората, когато ме наричат по име, даже ми е приятно.

- За вас кмет е?

- Отговорност и изключителна тежест - най-вече в личен план, защото семейството много страда, но това е работа, която трябва да се върши.

Галерия