Най-голям интерес изложбата предизвиква сред хората на средна възраст. Снимки Лина Главинова

Най-голям интерес изложбата предизвиква сред хората на средна възраст. Снимки Лина Главинова

Само за пет часа 400 души успяха да разгледат изложбата "Тутанкамон - една недовършена любовна история". Тя бе открита в късния следобед на 10-ти юли и ще гостува в Бургас до 30-ти септември. Желаещите да бъдат сред първите, които ще се потопят в света на древен Египет и магията на фараоните се наредиха на опашка още преди официално обявения час на откриването.

Изложбата се радва на голям интерес. Прага на Държавна опера - Бургас, където са експонирани предметите, прекрачват предимно хора на средна и над средната възраст, казаха организаторите. Сред посетителите има и студенти, и деца, но техният брой не е толкова голям. Добре аранжираната изложба на двата етажа във фойаетата на Операта предразполага всеки, който е решил да се докосне до света на Тутункамон. Освен предметите, които са подредени във витрините и на специално обособени за това места, информация за фараона и за откриването на неговата гробница от английския археолог Хауърд Картър през 1922 година може да се прочете и на огромните пана, допълващи експозицията. Пред всеки предмет има табелка с описанието му за материала, от който е изработен и какво е било предназначението му.

Посетителят може да види около 100 предмети, които са точно копие на откритите в гробницата на Тутанкамон вещи. Оригиналите се съхраняват в Египетския музей в столицата Кайро. И са малка част от предметите, които са били открити в камерата към гробницата.

В изложбата е направена точна възстановка на мястото, в което е положено момчето - цар след неговата смърт. Посетителят може да види и снимки на оригиналите, които се съхраняват в Египетския музей. А репликите, които са показани в Операта в Бургас едно към едно представят подредбата в музея в Кайро. Те са изработени от слонова кост, от алабастър, от ливанско дърво, от злато, инкрустирани са с камъни.

Изложбата е обособена в четири зали във фойаетата на Операта. Първата е "Преддверието" или "Стаята на могъществото и властта", втората зала е "Погребалната камера", където е показано копие на мумията на Тутанкамон, открита в трите саркофага, третата зала е "Съкровищницата", където са представени богатствата, които са били поставени при погребението на фараона и последната зала е - "Позлатеният олтар" с лични вещи на фараона.

"Тутанкамон - една недовършена любовна история" гостува за първи път в България и в частност в Бургас. Тя е представена от египетската семейна фирма "Horus Limited", създадена от Атеф Абдел Шафи - доктор по архитектута, през 1977 година. Това е първата сертифицирана от Министерството на антиките в Египет фирма, която произвежда реплики на оригиналите.

Синът Мохамед Абдел Шафи е от няколко седмици в Бургас, за да контролира процеса по експониране на предметите. Семейната им фирма е организирала над 200 изложби, свързани с египетската история и минало по света. Тази изложба се организира в навечерието на вековния юбилей от откриването на гробницата на египетския фараон (през 1922 година).

Експонатите се охраняват чрез видеонаблюдение и жива охрана. Това гарантира и сигурността на посетителите.

Предстои до броени дни да бъде отворено и фойаето на третия етаж на Операта, където посредством 3D всеки ще направи виртуална разходка из историята и археологията на Египет.

Цените на билетите са - редовен билет - 16 лева; ученици, студенти, пенсионери и хора с увреждания - 10 лева; деца до 7 години, задължително с придружител - безплатен вход. Достъпът до залата за 3D разходката ще бъде с отделен билет.

Галерия