Няма да остане дете, което да не бъде прието в първи клас, коментира зам.-кметът Йорданка Ананиева. Снимка Архив Черноморие-БГ

Няма да остане дете, което да не бъде прието в първи клас, коментира зам.-кметът Йорданка Ананиева. Снимка Архив Черноморие-БГ

Районите в центъра и комплекс "Меден рудник" ще бъдат обединени. Това предвиждат направените промени в проекта за Системата за централизиран прием, записване и приемане на ученици в първи клас в общинските училища на територията на община Бургас. Докладната записка ще бъде разгледана на сесията на Общинския съвет в края на март. Съветниците ще трябва да изкажат мнението си по проекта за прием преди да го приемат. След като бъде гласуван проекта, приемът в първи клас ще става вече по новите правила. 

Новата система е разработена съгласно новата Наредба 10. Тя важи за училищата в цялата страна. Освен задължителните условия, които са посочени в нормативния документ, всяка община ще може да въведе и допълнителни критерии за приема.

Община Бургас разработи своя система за прием. Тя бе качена на сайта на администрацията и в продължение на 30 дни родителите можеха да правят предложения по нея. За този период са постъпили 119 предложения. Голяма част от тях са искания да бъдат обединени трите района в Централна градска част - район "Зора" - тук са училищата - ОУ "Братя Миладинови", ОУ "Васил Априлов" и ОУ "Пейо Яворов", район "Централна градска част" - тук са училищата - ОУ "П.Р.Славейков", СУ "Св. св. Кирил и Методий" и ОУ "Александър Георгиев Коджакафалията", район "Западна Централна градска част" - тук са училища - СУ "Любен Каравелов", ОУ "Княз Борис I" и СУ "Иван Вазов". Шест от предложенията са за обединяване на двата района в комплекс "Меден рудник" в един общ. Те са приети от администрацията и корекциите вече са нанесени в проекта за новата система. Така напрактика трите района в ЦГЧ се обединяват в един по-голям. Същото става и в Меден рудник.

"При така направените корекции минусът е критерият време за подаване на заявлението. Напливът ще е към по-предпочитаните училища, но ако родителите не успеят да направят регистрацията навреме и местата бъдат заети, децата им ще бъдат приемани по втори или трето желание. Но няма да остане дете, което да не бъде прието в училище", коментира пред "Черноморие" Йорданка Ананиева - зам.-кмет по образование в Община Бургас.

Сред направените предложения има и такива за добавяне на нов критерий за прием съобразно работното място на родителите, за изваждане на ОУ "А.Г. Коджакафалията" извън районите, за възможността да бъде създаден съседен район на район "Маринка" и това да бъде район "Меден рудник" и други. Тези критерии обаче не са били приети от администрацията. Така семействата, които ще имат първокласници тази есен и те живеят в селата Маринка, Твърдица, Изовр и Димчето остават само с една опция за кандидатстване - училището в район "Маринка". Ако подадат документи за кандидатстване в друг район, те ще загубят от точките, които са важни при крайното класиране.