DSC_9174

DSC_9174

За първи път - четирима бургазлии спечелиха "Бургас и морето"

в събота вечерта не развали настроението на стотиците бургазлии и гости на града, дошли да чуят и видят своите любими изпълнители. Началото на конкурсната вечер бе дадено с познатия шлагер "Бургаски вечери", изпълнен на саксофон. DSC_8776Тази година водещи на спектакъла, организиран от община Бургас, бяха Димитър Рачков и Мария Игнатова. Песните бяха оценявани от жури с председател Георги Христов и членове - Марияна Попова, Йордан Георгиев, Гергана Дорийска, Руслан Карагьозов, Йорданка Ананиева - зам.-кмет на община Бургас.DSC_8582

Силно бургаско присъствие се забеляза тази година сред авторите на музиката, текста и изпълнителите. На конкурсната сцена за първи път се качиха и млади, почти непознати певци. Публиката обаче и сега не остана безпристрастна и подкрепяше най-силно бургаските изпълнители. Тази година зрителите в Летния театър отново имаха възможност да гласуват за своята песен като попълнят листовката, която всеки получи при закупуване на билета. Така най-много гласове получи Георги Дюлгеров, автор на музиката на песента "Ваш да бъда" по текст на Живко Колев и аранжимент Светослав Лобушки. "Не усещах притеснение, когато излязох на сцената. Бях сигурен, че ще спечеля. DSC_9199Това е втората ми награда на публиката, която печеля на "Бургас и морето", призна пред репортер на Chernomorie-bg Георги Дюлгеров, минути след като научи новината зад кулисите на сцената. През 2006-та година песента "Това море и този бряг" написана от Милен Македонски и изпята от Георги Дюлгеров и другия бургазлия Стефан Илчев беше премирана от публиката за най-добра песен.

На трето място журито класира песента "Завръщане" отново по текст на Живко Колев, музика - Георги Анастасов и аранжимент Дени Драганов в изпълнение на Пламен Ставрев. С тази песен музикантът направи своето заръщане на сцената на "Бургас и морето" след няколко годишно отсъствие и така прибави още една награда в колекцията си от бургаския фестивал.

На второ място остана "Преди да свърши любовта" по музика на Димитър Атанасов и текст на Бистра Александрова, изпълнена от Димитър Атанасов. DSC_8316Балата се хареса и на публиката, част от която също даде гласа си за нея. Това е третото участие на Димитър на "Бургас и морето", последното му излизане на сцената в родния Бургас бе преди 6 години. "И тази песен е плод на емоция. Обикновено пиша музиката от раз и този път стана така. Тази песен я писахме през 2007-ма година за този конкурс. Тогава обаче решихме, че е много бавна и не я дадохме за участие", каза Димитър Атанасов. Явно обаче си е заслужавало времето, за да може баладата да отлежи и да донесе заслужената награда на авторите.

Първото място в 29-то издание на конкурса отново е за бургаски екип - музика Галя Ичеренска, текст Пейо Пантелеев, аранжимент Георги Ралев. Изпълнението на Галя Ичеренска DSC_9063на "В някой друг живот" донесе на нея и колегите й първа награда и сумата от 7 000 лева. След финала на конкурса изпълнителката не скри вълнението си от приза, който не е очаквала. "Не исках да участвам, бях разочарована. Така се случи", призна тя. Преди 2 години песента "Когато мъжете плачат" в нейно изпълнение също получи награда на "Бургас и морето".

В конкурса тази година като изпълнители участваха и Маргарита Хранова, Кристина Димитрова и Росица Кирилова, Искрен Пецов и "Латинопартизани" излязоха на сцената с Биг Ша (новият псевдоним на Мишо Шамара).

Докато журито заседаваше, а публиката гласуваше за своята песен фаворит, Марияна Попова пя за своите почитатели. След нея на сцената излезе и председателят на журито Георги Христов, за да изнесе рецитал. "За мен е чест да се срещна с тази прекрасна публика на града, който нося в сърцето си", призна изпълнителят. През 1984 година той печели "Бургас и морето" с песента "Моряшка любов" по текст на Зорница Попова. Зрителите в Летния театър пяха заедно с него хитовете му и пригласяха и на новите песни, които ще бъдат включени в бъдещия му албум.