Щабът взе решение да бъде обявена повторно грипна ваканция. Снимка Архив Черноморие-бг

Щабът взе решение да бъде обявена повторно грипна ваканция. Снимка Архив Черноморие-бг

За втори път тази зима училищата в област Бургас излизат в грипна ваканция. Тя е обявена от утре - 3-ти март и е в сила до 6-ти март, включително. 3-ти март е национален празник и той е неучебен и неработен. Така на практира неучебните дни за децата ще бъдат 4 тази седмица. Това решиха членовете на Областния оперативен щаб за борба с грипа и ОРЗ. Броят на заболелите е 469 на 20 000 при норма от 465 на 20 000. Пикът е от последните четири дни и това доведе до обявяване на ваканцията.

За първи път грипна ваканция бе обявена в края на януари и удължена до 6-ти февруари. Сега, близо месец по-късно, се обявява отново.

Миналата седмица директорите на две бургаски училища обявиха грипна ваканция, заради сериозният процент заболели. Това бяха ОУ "Свети Климент Охридски" и СУ "Иван Вазов". Грипна ваканция бе обявена и в училищата в община Созопол със заповед на кмета на общината Тихомир Янакиев. С решението на Областния щаб всички училища в Бургас и региона затварят до края на седмицата.

Детските градини ще работят при засилен филтър. Децата ще се преглеждат при приемането им сутрин в ялата или градината. Ще бъдат използвани мобилни термометри, дезинфекциращи платчета и постелки, както и проверки още на входа на градината.

Други противоепидемичните мерки, които ще бъдат взети за снижаване на заболеваемостта са прекратяване на плановите операции в лечебните заведения, преустановяване на свижданията, консултациите на здрави бременни жени и деца, както и всички профилактични прегледи и имунизациите.