44 нелегални мигранти бяха задържани на Трапезица в Бургас, след като автобусът с който пътуваха помете полицейска кола с двама униформени. Снимка Архив Черноморие-бг

44 нелегални мигранти бяха задържани на Трапезица в Бургас, след като автобусът с който пътуваха помете полицейска кола с двама униформени. Снимка Архив Черноморие-бг

Районна прокуратура – Бургас задържа за срок до 72 часа граждани на Беларус, Италия, Молдова, Сирия, както и четирима български граждани, обвинени в противозаконно подпомагане на чужди граждани да преминават и пребивават на българска територия. Досъдебните производства са образувани през последните дни на територията на окръжен съдебен район Бургас.

Обвиняем по първото от тях е А.Ч. – български гражданин, който е роден в Украйна. Той е привлечен към наказателна отговорност за това, че целейки да постигне облага за себе си е подпомогнал шест сирийски граждани да преминат през българска територия в нарушение на закона. Престъплението е осъществено на 11-ти септември в село Житосвят, община Карнобат. То е квалифицирано по чл.281 от НК. Сирийските граждани са превозвани с лек автомобил.

Трима български граждани са обвинени за противозаконно подпомагане на 17 сирийски граждани да пребивават и преминават през територията на страната в нарушение на закона, целейки да постигнат облага за себе си. Престъплението е осъществено на 11-ти септември край местността "Пода". То е квалифицирано по чл.281 от НК. Сирийските граждани са превозвани с микробус.

По третото досъдебно производство към наказателна отговорност е привлечен И.Ф. – гражданин на Молдова. Той е обвинен за противозаконно подпомагане на петима сирийски граждани да преминават и пребивават на територията на страната, целейки да постигне облага за себе си. Престъплението е осъществено на 13-ти септември 2022 г. в село Екзарх Антимово, община Карнобат. То е квалифицирано по чл.281 от НК. За превозването на сирийците е използван лек автомобил.

По четвъртото досъдебно производство е обвинен Л.Д. – италиански гражданин. Той е привлечен към наказателна отговорност за това, че противозаконно е подпомогнал  19 сирийски граждани да пребивават и преминават през територията на страната в нарушение на закона, целейки да получи облага. Престъплението е осъществено на 13-ти септември 2022 г. в село Екзарх Антимово. То е квалифицирано по чл.281 от НК. Сирийските граждани са превозвани с микробус.

По петото досъдебно производство към наказателна отговорност е привлечен В.С. – гражданин на Беларус. Той е обвинен за това, че е подпомогнал седем сирийски граждани да пребивават и преминават в България, целейки да получи облага. Престъплението е осъществено на 13-ти септември 2022 г. на пътен участък между селата Ново Паничарево и Извор. То е квалифицирано по чл.281 от НК. Сирийците са превозвани с лек автомобил.

По шестото досъдебно производство към наказателна отговорност е привлечен А.Ж. – сириец с нидерландско поданство. Той е обвинен за това, че противозаконно е подпомогнал осем сирийски граждани да преминават и пребивават на територията на страната в нарушение на закона, целейки да набави облага за себе си. Престъплението е осъществено на 12-ти септември 2022 г. на път в района на община Карнобат. То е квалифицирано по чл.281 от НК. Сирийците са превозвани с лек автомобил.

След внесени искания от наблюдаващите прокурори, съдът вече е наложил мярка за неотклонение "задържане под стража" за трима от обвиняемите, като предстои внасяне на искане до съответния районен съд и за останалите обвиняеми лица.