Голяма част от открадните предмети са намерени и иззети от трети лица. Снимки ОД на МВР - Бургас

Голяма част от открадните предмети са намерени и иззети от трети лица. Снимки ОД на МВР - Бургас

Задържаха двама бургазлии, извършили кражба на антики в Националната художествена академия в Ахтопол, съобщиха от пресцентъра на Областна дирекция на МВР в морския град. В резултат на бързите оперативно-издирвателни действия предприети от служители на отдел "Криминална полиция" при ОД на МВР - Бургас, Четвърто Районно управление - Бургас и Районно управление - Царево са установени и задържани двама криминално проявени бургазлии - жена на 31 години и мъж на 33 години. На 10-ти юни около обяд откраднали осем бронзови и сребърни старинни монети и накити, както и антични глинени предмети, експонирани в базата на НХА в Ахтопол - т.нар. Гръцко училище.

Установено е, че бургазлиите проникнали в музейното здание през незатворен прозорец на приземното помещение. В момента на извършване на кражбата в сградата не е имало служители, които да препятстват осъществяването на криминалното деяние. Чрез повдигане на витринните стъкла бургазлиите откраднали ценни монети и глинени предмети, които смятали да пласират с цел набавяне на парична средства за закупуване на наркотични вещества. 

Въпреки категоричния отказ на двамата извършители на кражбата да съдействат на полицейските служители, голяма част от откраднатите културно-исторически експонати са намерени и иззети от трети лица. Сред откритите ценности са : бронзови и сребърни монети, метални сечива и част от оръжия и глинени обредни съдове и накити - гривна, обеци и копчета. Най-ценна сред откраднатите експонати е древна сребърна монета - тетрадрахма на Месембрия - II в. пр. Христа, с лика на Александър Велики.

По случая са назначени множество експертизи, проведени са разпити и други процесуално-следствени действия. Бургазлиите са задържани за срок от 24 часа.

Работата по случая продължава от служители на Районно управление – Царево.

Галерия