Законът предвижда лишаване от свобода от 1 до 8 години, каза наблюдаващият прокурор Милена Стойчева.

Законът предвижда лишаване от свобода от 1 до 8 години, каза наблюдаващият прокурор Милена Стойчева.

Задържаха двама мъже на възраст 21 и 25 години за извършени телефонни измани на територията на Карнобат и Айтос на обща стойност 90 000 лева. "На двама първоналачно им е била наложена мярка "задържане под стража" за 72 часа, която Районния съд в Айтос е преобразувал в постоянна мярка", каза наблюдаващият прокурор Милена Стойчева.

Мъжете са задържани на 19-ти ноември след като са извършили поредната телефонна измама. Те са убедили жена на 79 години от Айтос да изтегли спестяванията си и да ги остави до контейнер за боклук близо до хипермаркет в града. Това е станало, след като един от мъжете се е представил за полицай. Жената оставила до контейнера 11 000 лева и 62 евро.

"При извършените претърсванияна на жилищата на двамата мъже в Карнобат са открити чужди лични вещи. Установено е, че двамата са извършили в рамките на месец 7 други телефонни измами на територията на Карнобат на обща стойност 90 000 лева", каза главен инспектор Петър Иванов отдел "Кримилна полиция" на Областна дирекция на МВР в Бургас.

Жертва на измамниците стават предимно възрастни хора д 65 години, които са заплашвани по телефона. "Искам още веднъж да призова хората да бъдат внимателни. Полицията не иска пари от гражданите, нито пък те да да бъдат хвърлени от тераси и оставени на пътя. При най-малкото съмнение звъннете на 112, на близък роднина или съсед, който да дойде при вас", каза главен инспектор Петър Иванов.

Двамата задържани са безработни. Не са осъждани. Единият е бил осъден преди години, но е реабилитиран по право. За извършеното от тях деяние законът предвижда от 1 до 8 години лишаване от свобода.