Срещу кмета на село Тича има образувано досъдебно производство, каза наблюдаващият прокурор Щилян Димитров (вляво). Снимка Черноморие-бг

Срещу кмета на село Тича има образувано досъдебно производство, каза наблюдаващият прокурор Щилян Димитров (вляво). Снимка Черноморие-бг

Задържаха кмета на котелското село Тича Якуб Шабанов, подпомагал противозаконно транспортиране на нелегални сирийски мигранти от Китен към вътрешността на страната. Те са влезли у нас през Турция в района на село Резово. Бусът, с който са били превозвани мигрантите, е спрян от гранични полицаи на 19-ти октомври между селата Ясна поляна и Веселие. Ден по-рано бусът е бил забелязан няколко пъти да минава в района и това е изострило вниманието на граничните.

Кметът на Тича е извършил логистиката по транспортирането на мигрантите и преди това е наел микробусът, с който са били изозени. На собственика той е предложил сумата от 2 000 лева. За извършеното от него престъпление го грози присъда лишаване от свобода от 1 до 6 години и глоба в размер на от 5 000 до 20 000 лева.

"Срещу Якуб Шабанов е образувано досъдебно производство. В момента на задържането му той е бил придружаван от друго лице", каза наблюдаващият прокурор Щилян Димитров.

Задържаните сирийци са разпитани. По техни думи за нелегалното им влизане на територията на ЕС са им поискани от 5 до 10 000 лева на човек. Не е ясна крайната точка на тяхното пътуване.

Задържаният кмет има регистрирани криминални престъпления, но не е осъждан и няма влязла в сила присъда. Това е единственото образувано срещу него досъдебно производство. Криминалните му деяния са свързани с незаконно държане на наркотици и управление на автомобил без нужния документ.