Работата по изясняване на случая продължава. Снимка Архив Черноморие-БГ

Работата по изясняване на случая продължава. Снимка Архив Черноморие-БГ

60-годишният Н.К. от Свети Влас е задържан, заради това, че е взел 43 445 лева от възрастни хора чрез телефонна измама. Той е спипан при съвместна акция на полицейските действия на служители от отдел "Криминална полиция" при Областна дирекция на МВР - Бургас и служители от Районно управление – Ветово при ОДМВР – Русе. Те спрели за проверка лек автомобил "Фолксваген Шаран", с бургаска регистрация, управляван от Н.К. Мъжът от Свети Влас прибрал от общо пет телефонни измами, осъществени спрямо възрастни бургазлии в последните дни, общата сума от 43 445 лева. Близо 29 000 лева от тях са намерени и иззети при задържането на Н.К. в близост до Ветово, но останалите пари са предадени дни по-рано в Румъния.

Констатирано е, че на 17-и февруари по обяд Н.К. взел от кошче за боклук, разположено на паркинга на улица "Гурко" торбичка със сумата от 24 185 лева, собственост на 65-годишна бургазлийка, въвлечена в телефонна измама по класическия механизъм "оказване на съдействие на полицията при задържане на телефонни измамници". Жената изтеглила паричната сума от банков клон, разположен на улица "Александровска", като умело заблудила банковия служител, усъмнил се, че става въпрос за телефонна измама. Изтеглените пари поставила в найлонова торбичка и според указанията на непознатия мъж, свързал се с нея по телефона, го занесла в боклукчийско кошче на улица "Гурко".

На същата дата Н.К. взел и сумата от 4 800 лева, собственост на 81-годишен мъж от бургаския комплекс "Зорница", отново измамен по схемата "оказване на съдействие на полицията при задържане на телефонни измамници".

Създаденият екип от служители на отдел "Криминална полиция" при ОДМВР – Бургас установил самоличността на Н.К., както и марката и модела на автомобила, с който се придвижвал. Със съдействието на служители от Районно управление – Ветово при ОДМВР – Русе в близост до Ветово лекия автомобил "Фолксваген Шаран" е спрян. Иззети са мобилния телефон на Н.К., посредством който поддържал телефонна връзка с непознатия мъж, автомобилната навигация и сумата от близо 29 000 лева, която според уговорката трябвало да занесе до Румъния.

При проведените допълнителни полицейски действия е констатирано, че 60-годишния Н.К. е съпричастен и към други извършени телефонни измами на територията, обслужвана от ОДМВР – Бургас, сред които: телефонна измама на 79-годишен бургазлия от комплекс "Зорница", осъществена на 17-и февруари, при която взел сумата от 4 500 лева, телефонна измама на 86-годишен бургазлия от комплекс "Лазур", осъществена на 22-и януари, при която взел сумата от 7 560 лева, телефонна измама на 81-годишна бургазлийка от комплекс "Лазур", осъществена на 22-и януари, при която взел сумата от 2 400 лева, опит за телефона измама на 80-годишна бургазлийка от "Лазур", осъществена на 16-и февруари, при който няма отнети пари.

Н.К. направи пълни самопризнания по случаите, като описал механизма на извършените от него деяния. Работата по цялостно документиране на престъпната му дейност продължава от служители на ОДМВР – Бургас.