Районният прокурор Иван Кирков (в средата) и шефът на ОДМВР старши комисар Калоян Калоянов обясниха схемата на измамниците. Снимка Лина Главинова

Районният прокурор Иван Кирков (в средата) и шефът на ОДМВР старши комисар Калоян Калоянов обясниха схемата на измамниците. Снимка Лина Главинова

Задържаха петима за телефонни измами, извършени на територията на област Бургас. Срещу тях са образувани две досъдебни производства, каза зам.-апелативният прокурор Йовита Григорова на извънреден брифинг в Апелативна прокуратура.

"Става въпрос за две телефонни измами. При едната жена на 92 години от Средец дала на измамниците сумата от 600 лева, а при другия случай е осуетена измамата спрямо жена на 77 години, която е приготвила да даде исканата сума от 2000 лева", каза Иван Кирков - административен ръководител на Районна прокуратура в Бургас.

Двамата съдържани са братя от Ветово и вече са осъждани за извършени други телефонни измами. Другите трима са от Бургас и са били използвани като мулета. За извършеното престъпление ги грози лишаване от свобода от 1 до 8 години, според Наказателния кодекс. Задържаните бургазлии са на 57, 70 и на 49 години.

"Образувани са пет досъдебни производства като задържаните са привлечени като съпричастни към тях. Производствата са по случаи за телефонни измами на стойност 60 000 лева", уточни прокурор Кирков.

"Това са сред малкото случаи, при които са задържани хората, осъществили телефонните измами и тези, които са използвани за мулета. Става въпрос за класическа схема, при която мъжете са се представили за полицаи и са търсили съдействие за разкриване на престъпление. За целта са били използвани домашни телефони и след това мобилни телефони, след като жертвата се съгласи да предаде парите", каза старши комисар Калоян Калоянов - директор на Областна дирекция на МВР в Бургас. В акцията са участвали и служители на Областна дирекция на МВР в Русе и на Главна дирекция "Национална полиция" на МВР в столицата.

Мулетата са набрани за работата по обява във вестник. Разговорите между мулетата и измамниците и между измамниците и жертвите са осъществявани от различни телефони.

"Само през юни са предотвратени пет оопита за телефонни измами благодарение на съдействие от страна на банкови служители, които са ни сигнализирали, че възрастни хора искат да изтеглят голяма сума пари от сметките си", допълни старши комисар Калоянов.