Температурите рязко ще се повишат и понижат през идните дни. Графика НИХМ

Температурите рязко ще се повишат и понижат през идните дни. Графика НИХМ

Задават се три горещи летни дни. В неделя - 14-ти април, ще бъде слънчево с разкъсана висока облачност. Вятърът - слаб, от запад-северозапад. Минималните температури ще са предимно между 8° и 13°, а максималните - между 26° и 31°, по Черноморието 20°-24°, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология.

В началото на новата седмица вятърът ще се обърне от юг-югозапад, ще бъде до умерен и с него ще се затопли още, дневните температури ще достигат и надхвърлят 30°, в отделни райони до 33°-34°. Ще бъде с разкъсана висока облачност, която във вторник от югозапад ще се увеличава и вплътнява. Привечер във вторник в крайните западни райони и в Родопите ще превали и прегърми.

В сряда и четвъртък въздушната маса ще бъде неустойчива и на много места в страната ще се развива купесто-дъждовна облачност, ще има краткотрайни валежи и гръмотевични бури с усилване на вятъра. Възможни са градушки. Има повишена вероятност за локални значителни количества валеж. Сутрешните температури във вторник и сряда ще са доста високи, в повечето места между 13° и 18°, но в сряда със северозападен вятър дневните ще започнат да се понижават - значително в Западна България, където ще остават до 18°-20°, но на изток с южния вятър ще са все още до 26°-28°.

В четвъртък и петък ще се понижат и нощните температури, а и дневните ще бъдат под климатичните норми за тази част от април, максималните - под 20°, в отделни райони и под 15°. Остава с повишена вероятност за валежи от дъжд, в районите с надморска височина до около 800-1000 m - и сняг.