На днешния ден отдаваме почит към починалите ни близки. Снимка Архив

На днешния ден отдаваме почит към починалите ни близки. Снимка Архив

Задушница е! Почитаме мъртвите. Това е една от т.нар. "Вселенски задушници" в годината. Тя е винаги в съботата преди Неделя Месопустна. Така преди да започне великденският пост хората си спомнят и отдават почит на своите близки, които вече не са между нас. На този ден във всички православни храмове се отслужват заупокойни свети литургии, а след тях и панихиди за починалите. И за литургията, и за панихидата могат да се запишат за молитвено споменаване имената на починалите близки.
Вярващите носят в храма, а след това и на гроба на близките си, варено жито, хляб, вино и мед. Това са задължителните неща, защото те имат своето символично значение. Житото и хлябът символизират вярата ни във възкресението на мъртвите. Виното напомня за пролятата за греховете ни кръв на Иисус Христос. Медът е знак за надеждата ни, че близките ни ще получат вечни блага в царството Божие.
Запалените свещи символизират неугасващият пламък на нашата вяра. Израз на вярата ни е и молитвата, затова да не я забравяме. Ако не си спомним друга молитва - поне да кажем: "Господи, прости волните и неволни грехове на починалия наш близък (името на човека), и му дарувай вечен и блажен живот в Твоето небесно царство".