Заместник-министърът инспектира дейностите по изграждането на новото съоръжение. Снимки МРРБ

Заместник-министърът инспектира дейностите по изграждането на новото съоръжение. Снимки МРРБ

Заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Найденов инспектира напредъка по строителството на новия мост на пътя Царево - Ахтопол. По договор съоръжението трябва да е готово до 15-ти април. Целта е движението по него да бъде пуснато преди старта на летния туристически сезон. По трасето на третокласния път III-9901 преминава целият трафик към Южното Черноморие и е основна пътна връзка на Варвара, Ахтопол, Синеморец и Резово.

"Работи се интензивно и обектът ще бъде завършен в срок. Мостът е от изключително значение за Южното Черноморие и е единствената пътна връзка от Царево към Ахтопол, важна както за местните хора, така и за туризма. Скоро по този мост ще се пътува безопасно и комфортно", заяви заместник-министър Найденов при проверката на строително-монтажните работи. До момента е приключил най-тежкият етап от строителството – изграждането на цялостната конструкция на съоръжението. За по-малко от шест месеца са завършени стълбовете и устоите на моста, излети са и стоманобетонните пилоти, които са основата на мостовата конструкция. Те са с дължина между 17 и 25 м в различните части на съоръжението и посредством съвременни технологични решения навлизат в здрава скала, което прави съоръжението в пъти по-устойчиво и не позволява подкопаване на основите му при повишаване нивото на реката. Преди дни приключи монтирането и на надлъжните греди на цялото съоръжение. Сега се работи по горното строене на моста – нарежда се армировката, предстои да бъдат излети пътната и преходните плочи, да се изградят тротоарните конзоли и отводняването. С това строителството на съоръжението ще приключи и ще се пристъпи към въвеждането му в експлоатация. След пускане на движението по новия мост ще се премине към премахване на временния път - брод, по който в момента преминават моторни превозни средства.

"Съдействаме напълно на държавата за съоръжението, което изграждат, с всички процедури, които зависят от Община Царево", каза кметът на общината Марин Киров, който придружи заместник-министъра по време на инспекцията.

Припомняме, че наводненията от проливните валежи в началото на септември 2023 г. компрометираха стария мост на третокласния път Царево - Ахтопол. Екипите на агенция "Пътна инфраструктура" предприеха незабавни мерки за премахване на авариралото съоръжение и изграждането на временен път - брод, по който да преминават двупосочно всички видове превозни средства. В максимално кратък срок бяха проведени процедури по ЗОП за избор на изпълнители на проектиране, строителство и строителен надзор на новото съоръжение. Изготвен бе технически проект, всички необходими геоложки и хидроложки прочувания, както и изискваните по закон съгласувателни процедури.

Галерия