Зам.-министърът и служители на ИАРА посетиха пристанище Несебър. Снимки ИАРА

Зам.-министърът и служители на ИАРА посетиха пристанище Несебър. Снимки ИАРА

В следващия програмен период Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) ще получи малко над 35 млн. лева за контрол и събиране на данни от Програмата за морско дело, рибарство и аквакултури (ПМДРА) 2021-2027, или 15% от бюджета на Програмата, който е 237 млн. лева. Това заяви заместник-министърът на земеделието Момчил Неков по време на работва среща в Изпълнителна агенция "Рибарство и аквакултури" в Бургас, в която участва и изпълнителният директор на агенцията Христо Панайотов.

На срещата бяха обсъдени бъдещи технически подобрения и улеснения за инспекторите при осъществяване на контролната дейност. "Днешната среща показва, че са налице диалог, синхронизация и уважение между ръководството на Министерството на земеделието и Агенцията", каза зам.-министър Момчил Неков. Той допълни, че с цел засилване на контролните функции предстои закупуването на оборудване, включително дронове.

Заместник-министър Неков посети със служители на ИАРА пристанището в Несебър, където беше инспектиран риболовен кораб. Той се срещна и с местни рибари, които му споделиха за проблемите, пред които браншът им е изправен. Зам.-министърът се качи и на патрулен катер, с който обходи акваторията между Несебър и вилно селище Елените. По време на патрула нарушения не бяха констатирани.

Галерия