Доверете се на децата си сами да приготвят храната у дома

Доверете се на децата си сами да приготвят храната у дома

Готвенето е на мода! Особено през последните няколко години, откакто навлязоха кулинарните състезания и работилници за малки и големи готвачи-любители и майсторите в кухнята вече имат статут на супер звезди.

По кулинарията се увличат все повече деца и тийнейджъри. Доверете се на децата си сами да приготвят храната у дома! Това е една от най-ефективните стратегии, за да могат те да опознават различни вкусове и да научават правилата на тяхното хармонично съчетаване. Ангажирането на децата в приготвянето на храната ще ги вдъхнови да творят, а резултатите могат да ви изненадат. Малките готвачи са наистина много изобретателни, а самостоятелното приготвяне на храната определено е творческо занимание, което ще им допадне. То им дава възможност да избират рецепти, да експериментират с различни съставки и да украсяват ястията по свой вкус. Така не само развиват кулинарните си умения, но и създават положителни асоциации със здравословното готвене.

Ето няколко лесни стъпки и съвети за организация на кулинарно приключение у дома:

- Оставете детето да избере рецептата, която иска да изпълни, но му предложете избор между няколко ястия, които вие сте подбрали предварително на база личния му вкус и разбира се, рецепти с полезни продукти за здравето и развитието му.

- Нека детето самò направи списък с необходимите продукти, като тук е моментът да му разкажете, че е важно изборът да бъде съобразен с основния принцип на осъзнатото хранене, а именно – да съчетава продукти, които са полезни за здравето му, но и са щадящи за природата. Изберете  магазин за пазаруване, който предлага избор от продукти, отговарящи на принципите на осъзнатото хранене – чисти и проверени, от устойчиво производство, както и плодове и зеленчуци без пестициди, с екологични и рециклируеми опаковки. В това отношение най-близкият до вас магазин на Lidl е безценен помощник, защото там ще намерите всичко това и то на най-добрата цена.

- Оставете детето да пазарува само – е, с малко подкрепа от вас и не забравяйте да го похвалите, когато избере да използва торбичките за многократна употреба, които са предназначени за плодове и зеленчуци и които са изработени от 100% чист и рециклируем полиестер.

- И старт – същинското готвене. Тук идва следващата хитрост и предимство на готвенето заедно.

Готвенето заедно с децата е чудесен начин за укрепване на семейните връзки – подобрява общуването и сътрудничеството между всички, а децата се чувстват ценени и обичани, когато участват активно в семейния живот. Освен това включването им в процеса на приготвяне на храната им помага да разбират по-лесно важността на качеството на храната и продуктите, които консумират. Когато сами участват в готвенето, те са по-склонни да опитват нови храни и да чуят това, което имате да им разкажете.

Използвайте повода да научите детето на нови умения – например как да реже правилно с нож. Много родители се страхуват, но е по-добре детето да се научи от малко (6-годишната възраст е съвсем подходяща възраст), за да сте спокойни, че в бъдеще и да влезе самò в кухнята, ще внимава и няма да се пореже. В началото е добре да използвате по-малък и не много остър нож. И разбира се – само във ваше присъствие.

Готвейки заедно, имаме възможност да обясним на децата важността на устойчивото хранене и как изборът на определени храни може да влияе на околната среда. Можем да ги научим да избират сезонни и локални продукти и да намаляват хранителните отпадъци. Така те ще се научат да се грижат за природата още от малки.

Когато говорим за осъзнато хранене,  Lidl идва на помощ. Неслучайно децата толкова обичат да ходят там! Нещо повече - смарт ритейлърът започна дългосрочна кампания #ХраненеСмисъл, за да покаже, че всяка #ХапкаСмисъл е възможност да направим осъзнат избор, който да се отрази положително на нас и на планетата. Независимо дали избираме свежа ябълка вместо преработена закуска, или приготвяме домашна храна вместо бързо хранене, тези решения могат да изградят поведенчески модел. Когато децата участват в пазаруването на продуктите и в приготвянето на собствената си храна, те започват да оценяват усилията и грижата, които се влагат за постигането на вкусни, но и здравословни ястия. Така се формира дългосрочен навик за правене на по-добър избор, водещ до по-здравословен и осъзнат начин на живот – с мисъл за здравето на хората и с мисъл за природата.

И нещо много важно – научете ги, че най-вкусна е храната, приготвена с обич и споделена с тези, които обичаш – твоето семейство.