Делегатите ще избират патриарх измежду тримата номинирани митрополити

Делегатите ще избират патриарх измежду тримата номинирани митрополити

Започна избора за новия български патриарх. 140-те делегати вече влязоха в Академичната зала на Българската академия на науките, където ще се състои гласуването. Програмата предвижда избор на Избирателно бюро, след което ще се премине към гласуването. Определено е то да се състоя в отрязъка от 09.15 до 12.00 часа, а в 14.30 часа трябва да бъде обявено името на новоизбрания патриарх.

В избора имат право да участват - архиереите – митрополити и епископи на Българската православна църква – Българска Патриаршия; по петима представители на всяка епархия – трима клирици и двама миряни, а от Софийска епархия десет представители – шестима клирици и четирима миряни; по един представител на ставропигиалните манастири, избран от съответния манастирски събор; по двама от всяка епархия представители на епархийските манастири – един монах и една монахиня, определени от съответния епархийски митрополит; по един представител на средните духовни училища, определени от ръководствата им.

Гласуването започна в предварително запечатана урна, в която трябва да бъдат пуснати бюлетините. За избран се счита този, който събере 2/3 от гласовете. Ако това не се случи на първия тур, изборът продължава.

Кандидатите за нов български патриарх са - Врачанският митрополит Григорий, Видинският митрополит Даниил, Ловчанският митрополит Гавриил.