Автори на монумента са Даниел Кънчев и Атанас Стоянов (на снимката). Снимки Областна управа Бургас

Автори на монумента са Даниел Кънчев и Атанас Стоянов (на снимката). Снимки Областна управа Бургас

Инициативата за изграждането на монумента на цар Иван Александър започна днес в творческата база на мецената Руси Куртлаков в Камено. Монументът ще отбелязва историческата битка при Русокастро, в която цар Иван Александър води армията на Българското царство към победа срещу византийската войска на 18 юли 1332 г.

Основната цел е да се изработи пластика на главата на великия български владетел Иван Александър с височина 3 метра. Автори на монумента са Даниел Кънчев и Атанас Стоянов. Инициаторите на тази родолюбив проект са Руси Куртлаков, областният управител на област Бургас Мария Нейкова, кметът на Община Камено Жельо Вардунски и директорът на РИМ-Бургас д-р Милен Николов. Камъкът за пластиката, врачански варовик с тежест 8 тона, е предоставен от Руси Куртлаков и днес с чук и длето скулпторът Атанас Стоянов направи първите удари върху камъка, с което постави началото. Монументът ще бъде поставен на входа на средновековния град Русокастро, където цар Иван Александър лично води армията на Българското царство в победоносната битка срещу византийската войска на 18 юли 1332 г.

Идеята е също така крепостта Русокастро да се превърне в още по-популярно място, което съхранява историческата памет за славните времена и битки на България. Авторите Даниел Кънчев и Атанас Стоянов поеха ангажимент на 1-ви септември 2024 г. монументът да бъде готов и над него да се вее българският трибагреник.

Галерия