Китайската година започва днес и ще мине под знака на Черния воден тигър

Китайската година започва днес и ще мине под знака на Черния воден тигър

На 1 февруари Китай и други азиатски страни празнуват Нова година по китайския календар, която тази година ще премине под знака на Черния воден тигър. Китайският календар се основава на 12-годишен зодиакален цикъл (плъх, бик, тигър, заек, дракон, змия, кон, коза, маймуна, петел, куче и прасе), както и на древнокитайската натурфилософска идея за съжителството на петте елемента и цветовете, свързани с тях: дърво (синьо-зелено), огън (червено), земя (жълто), метал (бяло), вода (черно).

Всяка година символичното животно се свързва с определен елемент (цвят). Един елемент (цвят) действа в продължение на две години - през първата година има активна енергия (Ян), а през втората - пасивна енергия (Ин).

Първоначално Новата година са празнували предимно земеделците. На този ден те са отбелязвали края на сезона на полската работа, изказвали са благодарността си за получените дарове и са си пожелавали късмет и благоденствие през следващата година.

Според древна китайска легенда в началото на всяка нова година чудовището Ниен се е появявало и е всявало ужас сред хората. Един мъдрец ги посъветвал да го изплашат с червени хартиени фенери и силно пляскане с ръце, от което по-късно се развива традицията да се изстрелват фойерверки и конфети.