Всеки жител на общината може да се подпише под предложението на Инициативния комитет. Снимки Лина Главинова

Всеки жител на общината може да се подпише под предложението на Инициативния комитет. Снимки Лина Главинова

Започна подписката с искане за въвеждане на райони и пряко избиране на районни кметове в Бургас. Началото бе дадено от представителите на Инициативен комитет "За развитие на местната демокрация" - Даниела Божинова, Живко Табаков, Иво Баев, Митко Иванов, Стоян Грозев. "Подписката ще продължи през февруари и март по предварително изготвен график. След това ще я входираме за разглеждане и гласуване в Общинския съвет", каза Даниела Божинова.

"Седмица, след като обявихме инициативата ни, нямаме реакция нито от кмета на общината Димитър Николов, нито от общинска администрация, нито от съветниците", заяви Живко Табаков - независим общински съветник в местния парламент на Бургас и местен лидер на партия "Движение България на гражданите".

От Инициативния комитет предлагат сега съществуващите Центрове за административно управление да бъдат преобразувани в райони, а директорите, които сега се назначават от кмета на общината, да станат районни кметове и да се избират пряко от жителите на съответния район. Според представителите на ИК, по този начин районният кмет ще може да решава по-бързо проблемите на хората и ще има повече прозрачност при израходването на бюджетни средства.

В момента община Бургас се състои от шест Центъра за административно управление.

ЦАУ "Възраждане" - 57 169 жители - комплекс "Меден рудник", квартал "Победа", квартал "Акациите" и квартал "Горно Езерово".

ЦАУ "Изгрев" - 43 630 жители - комплекс "Изгрев", комплекс "Зорница", кварталите - "Сарафово", "Рудник" и "Черно море".

ЦАУ "Приморие" - 49 535 жители - комплекс "Възраждане", квартал "Крайморие", местност "Рибарско селище", парк "Росенец", Алатепе.

ЦАУ "Освобождение" - 38 254 жители - комплекс "П.Р.Славейков", кварталите - "Лозово", "Ветрен", "Банево".

ЦАУ "Зора" - 31 592 жители - комплекс "Лазур", комплекс "Братя Миладинови".

ЦАУ "Долно Езерово" - 5 435 жители - квартал "Долно Езерово".

"Само квартал "Долно Езерово" не отговаря на изисквания за брой жители. За да съществува един район, според закона, в него трябва да живеят не по-малко от 25 000 души. Затова предлагаме да се запазят сега съществуващите центрове, които ще станат райони, а Долго Езерово да премине към район "Освобождение", коментира пред "Черноморие" Стоян Грозев.

След като направят разяснителната кампания от Инициативния комитет ще входират искане за промяна на административното деление в общината. От своя страна кметът Димитър Николов трябва да изготви докладна записка, която да бъде входирана за разглеждане и гласуване в Общинския съвет. За приемането й е необходимо обикновено мнозинство.

Галерия